PlusTheater

Pavements of Gold: fijn pleidooi voor verwondering

Pavements of Gold is een fijn pleidooi voor verwondering en openstaan voor elkaar – hoe vreemd die ander ook mag lijken én blijken.

Cherella Gessel speelt de rol van Angel in Pavements of GoldBeeld Sanne Peper

Op een ochtend vindt Angel een tekening van zichzelf als baby. Als ze haar vader vraagt van wie die tekening komt, antwoordt hij, zoals hij altijd antwoordt: “Later. Vertel ik je nog wel een keer.”

Angel is echter een meisje dat geen genoegen neemt met wat ze weet. Het mysterie zet haar aan tot een curieuze dwaaltocht dwars door de Bijlmer: een moderne sprookjeswereld, zoals elke wijk dat voor een kind kan zijn.

Haar queeste leidt Angel (Cherella Gessel) onder meer langs een stoere buurjongen, een illustere honden­eigenaar, een wereldvreemd echtpaar, een mopperende zwerver en een zingend standbeeld. Al die rollen worden met veel energie gespeeld door Gery Mendes, Dionne Verwey en Marcel Roelfsema. De toon van de scènes is voortdurend zowel spannend als humoristisch. Pavements of Gold is een soort Alice in Wonderland in Amsterdam-Zuidoost.

Visuele vondsten

Het magisch-realisme wordt versterkt door aan aantal sterke visuele vondsten. Op de achtergrond wordt in relatief simpele lijnen de Bijlmer gevangen (in de projecties van illustrator Brian Elstak) en de vele personages krijgen steeds een ander tweedimensionaal klittenbandkostuum opgeplakt.

Rob de Graaf ving de aaneenschakeling in ontmoetingen in heldere, eenvoudige taal, waarin hij alle ruimte laat voor regisseur Wieke ten Cate voor interpretatie en energieke mise-en-scènes. Het is jammer dat de rode draad van de voorstelling wat willekeurig voelt: de vele ontmoetingen dragen niet bij aan een groter inzicht dat het mysterie ontrafelt. De dialogen die ze voert zijn wonderlijk en vaak lekker vervreemdend, maar staan lange tijd niet in dienst van de overkoepelende plot. Daardoor zakt de spanning weg.

Dat wordt gecompenseerd door de fijne cast, die met volle overgave en plezier het publiek volop bij het verhaal betrekt. Pavements of Gold is een fijn pleidooi voor verwondering en openstaan voor elkaar – hoe vreemd die ander ook mag lijken én blijken.

Pavements of Gold

Door Toneelmakerij, Bijlmer Parktheater, De Krakeling
Gezien 26/5, Bijlmer Parktheater
Te zien t/m 31/5, aldaar; 2-10/6, Krakeling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden