Paus: 'Zaterdag vasten voor vrede in Syrië'

Paus Franciscus veroordeelt de inzet van chemische wapens in Syrië en dringt aan op een politieke oplossing voor de burgeroorlog. Hij roept mensen op om komende zaterdag, 7 september, met hem 'te bidden en te vasten' voor vrede in het land.

Paus Franciscus zondag in het Vaticaan. Beeld afp
Paus Franciscus zondag in het Vaticaan.Beeld afp

De paus week zondag van het traditionele religieuze thema van zijn wekelijkse verschijning voor de menigte op het plein voor de Sint-Pieter in Rome af om het uitsluitend over Syrië te hebben.

'Mijn hart is diep gekwetst door wat zich in Syrië afspeelt en ongerust over de dramatische ontwikkelingen in het verschiet', zei hij, doelend op de Amerikaanse en Franse plannen voor een militaire actie om Syrië te straffen voor een gifgasaanval in augustus. Hij herhaalde eerdere oproepen aan alle partijen om de wapens neer te leggen, 'te luisteren naar de stem van hun geweten en de moed op te vatten om het pad van onderhandelingen in te slaan'.

'Oorlog brengt oorlog voort'
De paus sprak zijn afschuw uit over het gebruik van chemische wapens. 'Er is het oordeel van God en ook het oordeel van de geschiedenis over uw daden waaraan niet valt te ontkomen.' Met stemverheffing verklaarde Franciscus: 'Oorlog brengt oorlog voort, geweld brengt geweld voort.' Zijn vermaningen om niet als oplossing naar de wapens te grijpen, herinnerde aan de vergeefse smeekbedes van zijn voorganger Johannes Paulus II tien jaar geleden aan de toenmalige Amerikaanse president George Bush om geen oorlog te beginnen tegen Irak.

Franciscus riep alle 'mensen van goede wil' op om 7 september van 19 uur tot middernacht samen met hem te bidden voor vrede in Syrië, in de rest van het Midden-Oosten en overal in de wereld waar gevochten wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden