Paus zal voeten van jeugdgevangenen wassen

Paus Franciscus zal donderdag de voeten wassen van gevangenen in een jeugddetentiecentrum in de buurt van Rome als 'uiting van liefde voor jongeren' en 'een uitnodiging voor vernieuwing'. Dat meldt het Katholieke Persbureau.

Paus Franciscus leidt de mis in de Sint Pieterskerk. Beeld reuters
Paus Franciscus leidt de mis in de Sint Pieterskerk.Beeld reuters

Het wassen van de voeten op Witte Donderdag is een christelijke traditie waarmee het Laatste Avondmaal wordt herdacht. Jezus waste toen de voeten van zijn discipelen.

Normaal gesproken worden de voeten van twaalf mensen gewassen en gekust in een van de basilieken die Rome telt. Benedictus XVI heeft dit de eerste twee jaar van zijn pausschap ook gedaan, maar daarna werd de taak gedelegeerd aan priesters. Fransiscus doet het weer zelf, en hij reist voor dit ritueel af naar de jeugdgevangenis Casal del Marmo. Als aartsbisschop van Buenos Aires was Franciscus al gewend de mis in een gevangenis, ziekenhuis of verzorgingshuis op te dragen.

Sommige gedetineerden hebben zichzelf aangemeld voor het ritueel, meldt het Katholieke Persbureau, anderen zijn uitgenodigd 'om zich over hun schaamte heen te zetten'.

Urbi et Orbi
Duizenden pelgrims en toeristen arriveren in Rome om tijdens het paasweekeinde in deze stad te zijn. Op goede vrijdag zal Franciscus bij het Colosseum een houten kruis dragen en bidden tijdens een ceremonie waarin de kruisiging wordt herinnerd. Zaterdagavond is er een avondwake in de Sint Pieterskerk en op paaszondag zal de nieuwe paus voor het eerst zijn 'Urbi et orbi' (de zegen voor de stad en de wereld) uitspreken.

Franciscus wil als paus nederigheid en bescheidenheid propageren en daarmee het lot van de armen onder de aandacht brengen. Als aartsbisschop leefde hij al simpel, maar ook als paus blijft hij voorlopig liever in een kleine suite wonen dan dat hij zijn intrek neemt in het pauselijk paleis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden