Paus wil dat macht van Kerk niet alleen bij Vaticaan ligt

Paus Franciscus pleit voor vernieuwing van de Rooms-Katholieke Kerk, en wil dat het zwaartepunt van de macht niet meer bij het Vaticaan ligt. In zijn eerste eigen document schrijft de paus dat hij de voorkeur geeft aan een kerk 'die gekneusd, gewond en vuil is, omdat zij steeds op straat is, boven een kerk die ongezond is omdat zij niet buiten haar grenzen kan gaan en zich vastklampt aan haar eigen veiligheid'.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De paus zegt open te staan voor suggesties waarop de machtsstructuur gewijzigd zou kunnen worden. 'Excessieve centralisatie blijkt de Kerk en haar missie om te evangeliseren niet te helpen, maar deze juist moeilijker te maken', schrijft hij.

Wat betreft Franciscus zouden de armen en gemarginaliseerden de belangrijkste zorg van de Kerk moeten zijn. Zij zijn volgens hem de slachtoffers van een oneerlijk mondiaal economisch systeem dat winst boven mensen stelt. De steeds grotere economische ongelijkheid, zo waarschuwt de paus, kan in de toekomst tot conflicten leiden.

'Ik bid dat de heer ons meer politici gunt die oprecht bezorgd zijn over onze samenleving, de mensen, het leven van de armen', schrijft de paus.

Franciscus zegt ook dat hij niet gelooft dat 'het definitieve en volledige antwoord van de paus verwacht mag worden op ieder vraagstuk waar de wereld of de Kerk voor staat'.

Geen ander standpunt inzake abortus
Niet alle onderwerpen die progressieve krachten veranderd willen zien, worden in het document behandeld. De paus stelt ferm dat de uitsluiting van vrouwen voor het priesterambt 'geen onderwerp is dat besproken zal worden', en ook tegenover abortus zal de kerk geen andere houding aannemen. Franciscus voegt hier wel aan toe dat 'we erg weinig hebben gedaan om vrouwen op adequate manier te begeleiden in moeilijke situaties'. 'Wie kan onbewogen zijn bij zulke pijnlijke gevallen?', vraagt hij zich af.

Ook dringt de paus er bij christenen op aan om islamitische migranten 'met liefde en respect' in onze landen te verwelkomen, 'op dezelfde manier als wij zelf ontvangen en gerespecteerd zouden willen worden in landen met islamitische tradities'.

Franciscus ondertekende het document Evangelium gaudium (De vreugde van het evangelie) zondag tijdens een mis ter afsluiting van het Jaar van het Geloof. De zogeheten apostolische exhortatie is het eerste document dat de in maart gekozen Franciscus geheel zelf heeft geschreven. Hij publiceerde eerder een encycliek, maar die was nog grotendeels door zijn voorganger, Benedictus XVI, opgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden