Update

Paus vraagt op Goede Vrijdag aandacht voor vervolgde christenen

Samen met tienduizenden mensen heeft paus Franciscus op Goede Vrijdag in het Colosseum in Rome het lijden en sterven van Jezus Christus herdacht. Tijdens de ceremonie keurde hij het hedendaags geweld tegen christenen af. Volgens de kerkleider heerst er een 'medeplichtige stilte' rond het doden van christenen.

Redactie
Paus Franciscus begroet de menigte tijdens de herdenking in het Colosseum. Beeld afp
Paus Franciscus begroet de menigte tijdens de herdenking in het Colosseum.Beeld afp

De opmerkingen kwamen een dag na een massaslachting op christenen in Kenia. Paus Franciscus sprak tijdens de Kruisweg die elk jaar in de avond van Goede Vrijdag in het gebouw uit de eerste eeuw na Christus wordt gelopen. Bij de veertien zogeheten staties wordt stilgestaan bij het lijden en sterven van Christus.

Paus Franciscus gebruikte de bijeenkomst om aandacht te vragen voor één van de onderwerpen die hoog op de agenda van het Vaticaan staat: het martelaarschap van christenen in het Midden-Oosten, Afrika en in andere delen van de wereld. De paus bad: 'We zien, zelfs vandaag, dat onze broeders worden vervolgd, onthoofd en gekruisigd, om hun geloof in u. Het gebeurt voor onze ogen of vaak in onze medeplichtige stilte.'

In de processie in Rome liepen gelovigen uit Irak, Syrië, Nigeria, Egypte e China mee. De teksten waren dit keer geschreven door oud-bisschop Renato Corti van het Noord-Italiaanse bisdom Novara. Hij staat bekend als een begenadigd predikant en werkte nauw samen met de in 2012 overleden oud-aartsbisschop van Milaan, Carlo Maria Martini.

In de teksten werd onder meer herinnerd aan de vrijheid van godsdienst, de vervolging van christenen in de wereld, het lot van kindsoldaten en de mensenhandel.

De processie voor het Colosseum in Rome. Beeld ap
De processie voor het Colosseum in Rome.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden