Paus veroordeelt 'blind geweld'

Paus Franciscus heeft zondag tijdens zijn traditionele zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) de slachtoffers van terreuraanslagen in de hele wereld herdacht.

Vanaf het balkon van de Sint-Pieter sprak de paus zijn de pauselijke zegen uit. Beeld epa
Vanaf het balkon van de Sint-Pieter sprak de paus zijn de pauselijke zegen uit.Beeld epa

'Laten we tijdens dit paasfeest bij de slachtoffers van terrorisme stilstaan, deze blinde en wrede vorm van geweld die niet ophoudt onschuldig bloed te vergieten in vele delen van de wereld," zei de paus ten overstaan van duizenden gelovigen op het Sint Pietersplein.

Vanaf het balkon van de Sint-Pieter sprak hij zijn de pauselijke zegen uit en herinnerde daarbij ook aan het lot van de duizenden vluchtelingen die sterven of afwijzing ondervinden. De zegening werd behalve door de mensen op het Sint-Pietersplein ook door miljoenen gelovigen op televisie gevolgd. Het Urbi et Orbi geldt als hoogtepunt van de traditionele paasviering in Rome.

Vluchtelingen
In zijn paasboodschap herinnerde de paus aan de vele mensen 'die op weg zijn naar een betere toekomst, de steeds groeiende menigte van migranten en vluchtelingen, op de vlucht voor oorlog, honger, armoede en sociale onrechtvaardigheid'. Vaak ontmoeten deze mensen 'de dood op hun weg of ervaren zij de afwijzing van degenen die hen opname of hulp zouden kunnen bieden'.

Eerder op deze paaszondag had Franciscus op het feestelijk versierde plein al de paasmis bijgewoond. De ceremonie vond dit jaar na de aanslagen in Brussel plaats onder enorm verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden