Paus verklaart Palestijnse zusters heilig

Paus Franciscus heeft vandaag tijdens een mis op het St. Pietersplein in Rome twee Palestijnse kloosterzusters heilig verklaard. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die zaterdag door Franciscus in audiëntie werd ontvangen. De paus noemde hem toen een vredesengel.

De Paus groet het publiek tijdens de zondagsmis waarbij hij twee Palestijnse nonnen zalig heeft verklaard. Beeld AFP
De Paus groet het publiek tijdens de zondagsmis waarbij hij twee Palestijnse nonnen zalig heeft verklaard.Beeld AFP

Beide zusters zijn stichter van een zustercongregatie. Maria Alfonsina Danil Ghattas (1843-1927) was in 1880 medeoprichter van de zusters dominicanessen van de rozenkrans van Jeruzalem. De zusters zijn actief onder Palestijnse christenen en beheren onder meer een opvanghuis voor pelgrims en een internationale school in Jeruzalem. Zij werd zes jaar geleden zalig verklaard.

De jong gestorven Mariam Bawardi (1846-1878), geboren in een dorp in Galilea in het huidige Israël, stichtte na een verblijf in Frankrijk een klooster van karmelietessen in Bethlehem. Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 1983 zalig.

Patriarch Fouad Twal van Jeruzalem, leider van de Palestijnse rooms-katholieken, die ook bij de ceremonie aanwezig was, heeft de twee heiligen een voorbeeld voor niet alleen christenen, maar ook joden en moslims genoemd. 'De heiligverklaring is een teken van onze moderne tijd dat de suggestie wekt dat we over de drie godsdiensten kunnen praten zonder te discrimineren', aldus Twal.

Behalve de twee Palestijnse vrouwen werden ook een Franse en Italiaanse non heilig verklaard. Beiden zijn eveneens stichter van een zustercongregatie.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoet paus Franciscus in Rome. Beeld ap
De Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoet paus Franciscus in Rome.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden