Paus smeekt slachtoffers misbruik om vergiffenis

Paus Franciscus heeft mensen die seksueel misbruikt zijn door katholieke geestelijken vandaag om vergiffenis gesmeekt. Dat heeft het Vaticaan laten weten.

De paus tijdens zijn inauguratie, 19 maart vorig jaar. Beeld anp
De paus tijdens zijn inauguratie, 19 maart vorig jaar.Beeld anp

De paus hield vandaag een privémis met drie vrouwen en drie mannen die zijn misbruikt door katholieke geestelijken. Hij liet de zes weten 'bedroefd' te zijn over de 'zonden en ernstige misdaden' die door de geestelijken zijn begaan. 'Ik smeek jullie om vergiffenis, ook voor de nalatigheid van de kerleiders, die niet adequaat reageerden.'

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan heeft Franciscus zich 'in zeer harde taal' over het gedrag van de geestelijken uitgelaten. Het was voor het eerst dat de paus slachtoffers van seksueel misbruik in het Vaticaan ontving, sinds hij in maart vorig jaar werd gekozen.

De woordvoerder zei dat het om telkens twee slachtoffers uit Groot-Brittannië, Duitsland en Ierland ging. Zij namen in Casa Santa Marta, het gastenhuis waarin de paus woont, deel aan een eucharistieviering waarin Franciscus voorging. Daarna sprak de paus met elk van hen apart.

In zijn preek vroeg Franciscus 'nederig' om vergeving voor 'de zonden van de nalatigheid' waaraan de leiders van de kerk zich hebben schuldig gemaakt door niet adequaat te reageren op de beschuldigingen van het seksueel misbruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden