Paus sluit Aziëreis af met record massamis

Paus Franciscus heeft vandaag zijn reis door Azië afgesloten met een massamis in een park in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Volgens de autoriteiten in Manilla woonden zeker zes miljoen mensen de dienst in de stromende regen bij, meldt de BBC. De bijeenkomst duurde bij elkaar ongeveer twee uur duurde.

Redactie
Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Manilla. Beeld Reuters
Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Manilla.Beeld Reuters

Het aantal belangstellenden betekende een record voor een katholieke mis. Aanvankelijk telden de autoriteiten drie miljoen mensen maar dat werd later naar boven bijgesteld. Het oude record stond op naam van paus Johannus Paulus II, die 20 jaar geleden vijf miljoen mensen op de Filipijnen op de been bracht.

De enorme mensenmassa verzamelde zich vanochtend (plaatselijke tijd) al in het Rizal park. Een aantal mensen raakte gewond in de drukte.

Voorafgaand aan de mis had de paus de wereld opgeroepen 'te leren huilen' om de roep van armen, hongerenden, daklozen en misbruikte kinderen. Ook kritiseerde hij de 'oppervlakkigheid' in het moderne leven.

De 78-jarige kerkvorst droeg een gele doorzichtige poncho toen hij in een open wagen het park met de mensenmassa werd binnengereden. Onderweg stopte hij geregeld om kinderen te kussen en door het publiek meegenomen beelden te zegenen.

De Filipijnen gaan dit weekeinde gebukt onder een nieuwe storm, Mekkhala, die over het zuiden van het land trekt. Manilla had last van de uitlopers van de storm. Gisteren werd een bezoek van de paus aan de Filipijnse stad Tacloban, dat ruim een jaar geleden door de supertyfoon Haiyan werd getroffen, vanwege het naderen van de nieuwe storm met enkele uren ingekort.

Eerder vandaag bezocht de kerkvorst de Santo Tomas universiteit in Manilla waar ongeveer 15.000 jongeren verzameld waren om hem te zien. De paus beklaagde zich er daarna over dat onder de geselecteerde vragenstellers maar één vrouw was. 'Zij zien de dingen met een andere blik en kunnen vragen stellen die wij mannen niet eens begrijpen. Dus: wanneer de volgende paus komt, meer vrouwen en meisjes', aldus Franciscus.

Een enorme mensenmassa in Manilla wacht tijdens een stortbui op paus Franciscus. Beeld EPA
Een enorme mensenmassa in Manilla wacht tijdens een stortbui op paus Franciscus.Beeld EPA
Een enorme mensenmassa heeft zich verzameld in Manilla. Beeld afp
Een enorme mensenmassa heeft zich verzameld in Manilla.Beeld afp

Goed zicht

Gisteravond zochten de eerste gelovigen een plekje in het park, om zo goed mogelijk zicht te hebben op de paus. De politie probeert de miljoenen bezoekers over een zo groot mogelijke oppervlakte te verspreiden en roept iedereen op om de route die de paus aflegt door het park niet te blokkeren.

Rode Kruis

Om alles in goede banen te leiden zijn er 50.000 agenten en militairen op de been. Het is de grootste veiligheidsoperatie ooit voor de Filipijnen. Ook zijn er 7000 medewerkers van het Rode Kruis aanwezig.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden