Paus praat op Malta mogelijk over misbruik

VALLETTA - Paus Benedictus XVI laat komend weekeinde de beslommeringen in het Vaticaan achter zich voor een bezoek aan het eiland Malta in de Middellandse Zee. In weinig landen is zo'n groot deel van de bevolking (94,4 procent) rooms-katholiek.

null Beeld

De kans bestaat dat de kerkleider spreekt met slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, hoewel dat geen onderdeel van het programma uitmaakt.

Slachtoffers van seksueel misbruik hadden dinsdag een ''emotionele'' ontmoeting met aartsbisschop Paul Cremona van Malta. Zij hebben om de ontmoeting met de paus verzocht. De woordvoerder van het Vaticaan heeft erop gewezen dat het programma ''al erg vol'' is, maar hij sloot een gesprek tussen Benedictus en slachtoffers van misbruik niet uit. Sinds de kerk op Malta in 1999 een commissie instelde om beschuldigingen over misbruik van minderjarigen door geestelijken te onderzoeken, hebben zich verscheidene slachtoffers gemeld. 45 priesters zijn van misbruik beschuldigd. Bijna de helft van de beschuldigingen bleek volgens de kerkleiding ongegrond te zijn.

'Nederig'
Een van de slachtoffers, Lawrence Grech, zei na de ontmoeting met Cremona op de televisie dat ''hij niet had verwacht dat de aartsbisschop zo nederig zou zijn''. Hij hoopt dat de paus persoonlijk tegenover hem en anderen zijn excuses maakt. ''Wij willen de paus een paar minuten ontmoeten om ons te helpen te genezen en van dit trauma af te komen'', aldus Grech.

Deze week kwam het Vaticaan opnieuw onder vuur te liggen, nadat kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone een verband had gelegd tussen pedofilie en homoseksualiteit. Zo noemde de Franse regering de uitlatingen ''volstrekt onaanvaardbaar''. De kerkleiding nam echter geen afstand van de woorden van de tweede man van het Vaticaan.

De aanleiding voor de reis van Benedictus is dat het 1950 jaar geleden is dat de apostel Paulus op weg naar Rome schipbreuk zou hebben geleden aan de noordelijke kust van Malta. Op een van de twee onbewoonde St. Paul's-eilanden, waar de apostel in het jaar 60 zou zijn aangekomen, staat een 12 meter hoog standbeeld van de apostel. Volgens de Handelingen der Apostelen uit het Nieuwe Testament bleef Paulus drie maanden op Malta. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden