Paus pleit in kerstmis voor meer soberheid

Paus Franciscus heeft donderdagavond tijdens zijn mis voorafgaand aan kerst voor meer soberheid gepleit. Hij herinnerde eraan dat Jezus in grote armoede ter wereld kwam en geboren werd in een stal. 'Dit kind leert ons wat werkelijk belangrijk is in ons leven', zo zei de paus in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

redactie
Paus Franciscus pakt een beeld van baby Jezus op om het te kussen. Beeld epa
Paus Franciscus pakt een beeld van baby Jezus op om het te kussen.Beeld epa

De oproep tot meer soberheid ging in de homilie van de paus gepaard met kritiek op de huidige consumptiemaatschappij. 'In een samenleving die vaak dronken is van consumptie en plezier, van overvloed en luxe, van schijn en eigenliefde, roept Jezus ons op tot sober handelen. Dat wil zeggen: op een manier die eenvoudig, evenwichtig, consistent is en die ons in staat stelt te zien en te doen wat essentieel is', zo zei de 79-jarige leider van de rooms-katholieke kerk.

In de bijna drie jaar dat hij paus is, heeft Franciscus vaker opgeroepen tot soberheid en medeleven. Nu zei hij voor zo'n 10.000 luisteraars dat in een 'cultuur van onverschilligheid' de levensstijl van christenen vervuld moet zijn van inlevingsvermogen, medeleven en barmhartigheid.

Volgens persbureau Reuters was de beveiliging in Vaticaanstad strenger dan bij voorgaande kerstmissen. Alle kerkgangers moesten door een metaaldetector. De paus zal vrijdag vanop het balkon van de Sint-Pieter nog de traditionele kerstzegen 'Urbi et Orbi' (over de stad en over de wereld) uitspreken. Daarbij worden tienduizenden bezoekers verwacht. Nederland wordt daarbij traditioneel bedankt voor het leveren van de bloemen.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden