Paus in Libanon aangekomen

Paus Benedictus XVI is vrijdagmiddag aangekomen op de internationale luchthaven van de Libanese hoofdstad Beiroet. Hij blijft tot en met zondag in Libanon, dat de gevolgen ondervindt van de burgeroorlog in buurland Syrië. Volgens de Verenigde Naties zijn er zeker 64.000 Syriërs naar Libanon gevlucht. Zelf ervaart Libanon nog altijd de effecten van de burgeroorlog die er van 1975 tot 1990 woedde en naar schatting 150.000 mensen het leven kostte.

De paus in libanon. Beeld afp
De paus in libanon.Beeld afp

Beiroet ligt maar 50 kilometer van de grens met Syrië. Toch heeft de paus naar eigen zeggen nooit overwogen het bezoek af te zeggen. 'Hoe moeilijker een situatie wordt, des te noodzakelijker het is een boodschap van broederschap, aanmoediging en solidariteit te sturen', zei hij in het vliegtuig naar Libanon.

Het religieuze hoogtepunt is zondag een mis in een park in Beiroet. De paus zal naar verwachting aandringen op eenheid tussen de kerken en tussen christenen en moslims in Libanon. De regering zet duizenden militairen in om de veiligheid van de kerkleider te waarborgen.

Bij aankomst vroeg Benedictus de wereld om geen wapens meer te sturen naar de strijdende partijen in Syrië. Hij keerde zich tegen het geloofsfundamentalisme, dat hij een vervalsing van de godsdienst noemde. Benedictus zei dat 'het gevierde evenwicht' tussen christenen en moslims in Libanon een voorbeeld kan zijn voor de inwoners van het Midden-Oosten en de gehele wereld.

President Michel Suleiman, het enige christelijke staatshoofd in de regio, verwelkomde de leider van de Rooms-Katholieke Kerk.

De maronieten vormen met ongeveer 1,4 miljoen leden de grootste christelijke gemeenschap in Libanon, een land van 4,3 miljoen inwoners. De paus is hoofd van de maronitische kerk.

Officieel reist de paus naar Libanon om daar de resultaten van de bisschoppensynode over het Midden-Oosten te presenteren. Die werd 2 jaar geleden in het Vaticaan gehouden en ging vooral over de benarde positie van de christenen in veel landen in het Midden-Oosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden