Paus: 'Haat, afgunst en trots verontreinigen ons leven'

Paus Franciscus is zojuist officieel begonnen aan zijn pontificaat. In zijn preek riep de paus op tot bescherming van de zwaksten in de samenleving. Hij noemde de ouderen, de armen en 'de mensen aan wie wij het laatst denken'. 'Haat, afgunst en trots verontreinigen ons leven', zei de paus tegen de menigte. 'Sta open voor goedheid of zelfs tederheid.'

Paus Franciscus tijdens zijn inauguratie op het Sint-Pietersplein.Beeld afp

Ook riep hij op het milieu te beschermen. 'Wees beschermers van Gods gaven, vermijd de vernietiging van de natuur, bescherm menselijke relaties.' Zijn missie zal geïnspireerd worden door 'de nederige', aldus Franciscus.

De paus werd tijdens zijn homilie (preek) diverse malen onderbroken door gejuich en applaus, met name toen hij sprak van het belang van natuurbescherming.

Ring
De paus ontving eerder de ring, die het pausdom symboliseert, en het wollen pallium (een soort stola). Het pallium verwezenlijkt zijn rol als herder van de 1,2 miljard zielen tellende katholieke kudde.

Een kardinaal ving de ceremonie van de pauselijke installatie aan: 'De goede herder gaf Petrus de opdracht zijn lammeren en zijn schapen te voeden; vandaag volgt u hem op als de bisschop van zijn kerk.' Een zestal kardinalen naderde de Argentijnse kerkvader vervolgens om hem hun trouw te zweren.

Mensenmassa
Franciscus liet zich vanochtend voor zijn inauguratie in een open auto, omringd door beveiligers, laten rondrijden op het Sint-Pietersplein, dat baadde in het licht van de voorjaarszon. Honderdduizenden mensen hadden zich daar verzameld om hem toe te juichen. Voor de entree van de basiliek was een podium opgericht vanwaar de ceremonie zal worden voltrokken.

De inauguratie begon om half tien. De autoriteiten houden er rekening mee dat het aantal toeschouwers kan oplopen tot een miljoen.

De Italiaanse kardinaal Angelo Sodana (R) plaatst de ring om de vinger van de paus.Beeld afp
De paus en de kardinalen arriveren bij het podium op het Sint-Pietersplein.Beeld afp

Eenvoudige ceremonie
De mis die wordt opgedragen is een eenvoudigere versie van die in 2005, toen Benedictus XVI werd geïnstalleerd. In de mis worden diverse rituelen van de oosters-orthodoxe kerk opgenomen. Zo wordt het Evangelie in het Grieks uitgesproken en niet in het Latijn. Ook nemen orthodoxe geestelijken deel aan het gebed bij de graftombe van Petrus, onder het hoofdaltaar van de Sint-Pietersbasiliek.

Politieke en religieuze leiders uit ongeveer 135 landen zijn erbij aanwezig. Prins Willem-Alexander, de uit Argentinië afkomstige prinses Máxima en premier Mark Rutte wonen namens de Nederlandse regering de inauguratie bij. Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, en bisschop Frans Wiertz van Roermond vertegenwoordigen de Nederlandse RK-Kerk.

Staatshoofden
Naast de geestelijk leiders zijn er ook staatshoofden en regeringsleiders aanwezig bij de mis. Onder hen is de Taiwanese president Ma Ying-jeou. Het komt zelden voor dat de Taiwanese president naar Europa afreist. 'We zouden graag betere betrekkingen hebben met het Vaticaan en ik denk dat we die gaan krijgen, dank u', zei Ma maandag bij zijn aankomst in Rome. Hij noemde Franciscus een 'prachtig persoon'.

Ook de Zimbabwaanse president Robert Mugabe is, ondanks een reisverbod van de Europese Unie, in Rome. De 89-jarige Mugabe was in 2005 ook aanwezig bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II.

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd woensdag onverwacht tot paus gekozen. Hij is de eerste Zuid-Amerikaan en jezuïet die het hoogste ambt binnen de Rooms-Katholieke Kerk bekleedt. Volgens de officiële lijst van het Vaticaan is hij de 266ste paus sinds het begin van de kerk in de eerste eeuw.

De inauguratie van paus Franciscus is hier live te volgen.

Beeld afp
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima.Beeld AP
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe met zijn vrouw.Beeld AP
Paus Franciscus bij het altaar.Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Beeld AP
Beeld AP
Beeld ap
Beeld afp
Beeld afp
Beeld ap
Beeld AP
Beeld reuters
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden