Paus Franciscus: 'Een kerk die niet verrast, is ziek'

Een kerk die niet verrast, is 'zwak, ziek en stervend en moet worden opgenomen op de intensivecareafdeling'. Dat heeft paus Franciscus vandaag gezegd voor duizenden gelovigen tijdens de pinkstermis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, aldus de Italiaanse krant la Repubblica.

redactie
Paus Franciscus Beeld EPA
Paus FranciscusBeeld EPA

Met zijn opmerking refereerde de paus aan zijn driedaagse reis door het Midden-Oosten, ruim twee weken geleden. Op dat bezoek week Franciscus regelmatig van zijn strakke programma af, onder meer door bij de afscheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden halt te houden. Daar bad hij enige momenten in stilte.

Ook maakte Franciscus in Israël onverwacht tijd voor het bidden bij een herdenkingsmonument, bedoeld voor joden die zijn omgekomen bij bomaanslagen en andere aanvallen.

Peres en Abbas
Grootste verrassing waarmee Franciscus kwam tijdens zijn reis door het Midden-Oosten, was zijn uitnodiging gericht aan de Israëlische president Shimon Peres en de Palestijnse presdient Mahmoud Abbas voor een gezamenlijk gebed.

Hij onderstreepte dat hij niet wilde bemiddelen in het conflict, maar met Abbas en Peres over vrede wilde praten 'in religieuze zin'. Met het gezamenlijke gebed hoopt de paus bij te dragen aan een sfeer waarin de dialoog tussen Israël en de Palestijnen weer op gang komt.

Olijfboom
Vanavond bidt Franciscus met Abbas en Peres. Het Vaticaan publiceerde gisteren het programma van de bijeenkomst. Daaruit blijkt dat een aantal psalmen wordt gelezen en dat een gebed wordt uitgesproken dat op Grote Verzoendag, voor joden de heiligste dag, wordt gebeden. Verder zijn er onder meer islamitische gebeden. Aan het slot planten de deelnemers een olijfboom.

Franciscus staat sinds vorig jaar aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

Shimon Peres stapt uit het vliegtuig in Rome Beeld epa
Shimon Peres stapt uit het vliegtuig in RomeBeeld epa
Paus Franciscus Beeld getty
Paus FranciscusBeeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden