Paus Franciscus als popster ontvangen in New York

Paus Franciscus is in New York als een heuse popster ontvangen. Met zijn pausmobiel reed hij door 5th Avenue, één van de bekendste lanen in New York, terwijl langs de kant van de weg duizenden mensen schreeuwden en naar hem zwaaiden. De paus hield nadien een mis in de kathedraal van Saint-Patrick.

Het bezoek van de paus aan New York. Beeld afp
Het bezoek van de paus aan New York.Beeld afp

De paus landde in de namiddag vanuit Washington in New York, zijn eerste bezoek ooit aan de metropool. Hij vloog per helikopter naar Manhattan, waarna hij verder reed met zijn intussen bekende Fiat 500. Aangekomen op 5th Avenue, zowat de bekendste winkelstraat van New York, stapte hij over in zijn pausmobiel. Duizenden mensen langs de kant van de weg begroetten de paus hartelijk, die zelf zichtbaar genoot van de aandacht.

Aan de kathedraal werd hij ontvangen door gouverneur Andrew Cuomo, een katholiek. Ook burgemeester Bill de Blasio en de aartsbisschop van New York, Timothy Dolan, groetten de kerkvorst. Ze woonden de avondmis bij, waar de paus zijn medeleven uitsprak voor de slachtoffers van het drama in Mekka.

Strenge veiligheidsmaatregelen
Enkele New Yorkers hadden al vroeg postgevat om een glimp van de populaire paus op te kunnen vangen. Zo ook Dolores Prebo, een jonge moeder uit Ecuador die in Queens woont, met haar twintig maanden oude zoontje. 'Ik ben heel gelukkig. Het is belangrijk, hij is onze paus', verklaarde de jonge vrouw.

Het is de vierde keer in vijftig jaar dat een paus New York bezoekt. De stad heeft strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo stonden er aan de St-Patrick kathedraal hekken van drie meter hoog en veel straten in de omgeving werden afgesloten.

Ook waren er demonstranten op de been die protesteerden tegen de paus en het misbruik in de katholieke kerk.

In New York was niet iedereen blij met de komst van de paus. Beeld afp
In New York was niet iedereen blij met de komst van de paus.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden