Paus bezoekt door misbruik getroffen Duitsland

Paus Benedictus XVI bezoekt volgende week een Duitse Rooms-Katholieke Kerk die zwaar door misbruikschandalen is getroffen. Vorig jaar traden voor het eerst meer mensen uit de kerk dan er door de doop bij kwamen. Het aantal nieuwe priesterstudenten was vorig jaar lager dan ooit en het vertrouwen van de Duitsers in de kerkleiding is laag.

Beeld reuters

Ook het blazoen van de uit Duitsland afkomstige Benedictus is niet onbesmet gebleven. Hij is ervan beschuldigd dat hij als aartsbisschop van München en Freising (1977-1982) een priester die zich in het bisdom Essen aan seksueel misbruik schuldig had gemaakt, aanstelde zonder dat de man een therapie had afgerond. De populariteit van de kerkleider in eigen land is fors afgenomen en de meeste Duitse katholieken zijn voor ingrijpende hervormingen van de kerk, zoals de afschaffing van het verplichte priestercelibaat.

Weinig Berlijners blij met bezoek
Volgens een onderzoek onder ruim 1000 Duitsers, dat vorige maand in opdracht van het Duitse persbureau dpa werd gehouden, is slechts de helft van de katholieken blij met de komst van de paus. In de steden die Benedictus bezoekt - Berlijn, Erfurt en Freiburg -, is de animo aanzienlijk geringer.

In het officiële programma staat er niets over, maar de verwachting is dat Benedictus zal spreken met slachtoffers van misbruik, zoals hij dat eerder onder meer in de Verenigde Staten en Australië heeft gedaan. Het Vaticaan heeft de regels voor de omgang met geestelijken die zich aan minderjarigen of andere gelovigen hebben vergrepen, aangescherpt, maar slachtoffers vinden dat het nog steeds de daders de hand boven het hoofd houdt.

Moslims
Het is de derde keer dat Benedictus Duitsland bezoekt sinds hij in april 2005 tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk werd gekozen. Zijn vorige reis kreeg veel aandacht vanwege zijn uitlatingen over moslims tijdens een hooggestemd theologisch college aan de Universiteit van Regensburg.

Benedictus citeerde daarin de bij weinigen bekende 14e-eeuwse byzantijnse keizer Manuel II Palaeologos. Die zou volgens de overlevering hebben gezegd: 'Laat mij zien wat voor nieuwe dingen Mohammed heeft gebracht, en je zult alleen slechte en inhumane dingen vinden, zoals dat hij heeft voorgeschreven dat je het geloof dat je predikte, met het zwaard moet verspreiden'.

'Paus legt verband tussen islam en geweld'
Islamitische leiders en politici verweten de paus dat hij een verband legde tussen de islam en geweld. Het parlement van Pakistan vroeg Benedictus unaniem zijn 'minachtende opmerkingen' in te trekken en de voorzitter van Muhammadiyah, de op een na grootste moslimorganisatie in Indonesië, maakte uit de woorden van Benedictus op dat hij 'geen juist begrip van de islam heeft'. Het hoofd van het departement voor Religieuze Zaken in Turkije, Ali Bardakoglu, noemde de woorden van de paus 'zeer betreurenswaardig' en zei niets meer te zien in het bezoek dat Benedictus twee maanden later aan Turkije zou brengen.

Het Vaticaan was duidelijk geschrokken door de boze reacties. Benedictus zelf zei dat het hem zeer speet dat zijn woorden zoveel woede hadden opgeroepen, maar maakte geen excuses. Het bezoek aan Turkije ging gewoon door. Hij noemde de islam daar een warme en vreedzame godsdienst. Benedictus spreekt vrijdagochtend 23 september leiders van de islamitische gemeenschap in Duitsland toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden