Paus begint Goede Week met mis in gevangenis

Paus Franciscus begint de plechtigheden in de Goede Week op Witte Donderdag met een mis in een jeugdgevangenis aan de rand van Rome. Op Eerste Paasdag spreekt hij naar verwachting voor tienduizenden mensen op het Sint Pietersplein de zegen Urbi et orbi ('Voor stad en wereld') uit.

Paus Franciscus kust woensdag een baby tijdens een ritje over het Sint Pieterplein.Beeld getty

Traditioneel gaat de paus op Witte Donderdag, waarop het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen wordt herdacht, voor in een mis in de Sint Pieter of een kerk in Rome. Als aartsbisschop van Buenos Aires was Franciscus al gewoon de mis in een gevangenis, ziekenhuis of verzorgingshuis op te dragen. Tijdens de dienst wast en kust hij de voeten van twaalf mensen om Jezus' gebaar van nederigheid te herdenken jegens de apostelen op de avond voor hij werd gekruisigd.

Op de avond van Goede Vrijdag leidt Franciscus in het verlichte Colosseum de Kruisweg, waarin Jezus' dood wordt herdacht. Zaterdagavond is in de Sint Pieter de paaswake.

Bloemen uit Nederland
Opnieuw is tijdens de paasdagen het Sint Pietersplein versierd met bloemen uit Nederland. Volgens de Leidse bloemist Charles van der Voort zullen er op het balkon witte orchideeën en anthuriums staan. Van der Voort levert al 28 jaar de bloemstukken voor het plein. Hij zal gespannen afwachten of de paus zoals de afgelopen jaren bedankt voor de bloemen.

Vorig jaar was Franciscus' voorganger Benedictus XVI dat bijna vergeten. RKK-commentator Wilfred Kemp zag dat het bedankje niet in de vooraf uitgedeelde tekst van de pauselijke rede stond en wist door snel ingrijpen te voorkomen dat de paus de Nederlanders teleurstelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden