Plus

Pauline Sweijs (1948-2016): de vrouw die een verschil maakte

Pauline Sweijs stond voor alle vrouwen: oud en jong, zwart en wit, hetero en lesbisch, christen en moslim. Haar leven eindigde in juli van dit jaar in een drama door haar zoon, maar ze verdient alsnog een terugblik.

diverse auteurs
De dood van Sweijs kreeg deze zomer veel aandacht, maar ze verdween zelf in de anonimiteit Beeld -
De dood van Sweijs kreeg deze zomer veel aandacht, maar ze verdween zelf in de anonimiteitBeeld -

Net nadat Pauline Sweijs haar studie verpleegkunde had afgerond, trokken de eerste golven van de vrouwenemancipatie door het Nederlandse polderlandschap. Ook Pauline voelde de noodzaak hierop aan te haken.

Doortastend en met veel verve hielp ze vrouwen in Noord-Holland op weg om hun waarde in te zien en trainde ze hen deze boodschap te verspreiden. Dat deed ze onder meer door vrouwen op te leiden tijdens de cursus Vrouwen oriënteren zich op de samenleving (VOS).

Belangrijke schakel
Niet alleen in Noord-Holland werd het bewustzijn aangewakkerd. Overal in het land stonden vrouwen op om hun maatschappelijke positie te verbeteren. Pauline ontpopte zicht tot een belangrijke schakel in dit netwerk.

Ze werd lid van de Vrouwenraad en zette zich in voor het bevorderen van zelfvertrouwen en solidariteit, het inhalen van kennisachterstand en bewustwording van de maatschappelijke positie van vrouwen. En met succes: vrouwen holden letterlijk weg van het aanrecht.

Haar innerlijke drive het verschil te maken in talloze persoonlijke levens, bleef een rode draad in haar eigen leven. Zo maakte ze zich in de jaren negentig sterk voor de positie van Antilliaanse tienermoeders en begeleidde ze vrouwen in de Bijlmerbajes om een zelfstandige en stabiele plaats te verwerven in de maatschappij.

Duidelijk doel
In alles wat ze deed had Pauline een duidelijk doel: levens positief veranderen. Ze gaf altijd perspectief en kracht om te knokken. Ze was doortastend en ging de hobbels die genomen moesten worden niet uit de weg. Ze had altijd een visie hoe het beter kon en wist met haar vasthoudendheid in combinatie met haar charme beleidsmakers te overtuigen.

De laatste jaren hielp ze mensen met allerlei verschillende achtergronden om in werk of leven een nieuwe richting in te slaan. Ze kon heel aandachtig luisteren en slaagde erin om op een pragmatische manier mensen te helpen om onverwerkte trauma's uit het verleden een plek te geven en verder te gaan met hun leven.

Anonimiteit
Met haar zoon is het helaas anders gelopen. Nadat zijn relatie met de moeder van zijn kind was gestrand, verzeilde hij in een persoonlijke crisis. Afgelopen zomer ontaardde dit in een familiedrama: haar zoon bracht niet alleen zichzelf, maar ook zijn kind en Pauline om het leven.

Hoewel de zaak veel aandacht kreeg, verdween Pauline zelf in de anonimiteit. Voor iemand die zo betekenisvol is geweest in zoveel verschillende levens, een onwaardig einde. Met dit in memoriam willen we Paulines inzet, strijdlust, kameraadschap, doorzettingsvermogen, trouw en openheid eren.

Nora Azarkan (Almere), Marlene Babel (Amsterdam), Eric Bouwe (Almere), Lothy Bouwe-Day (Almere), Francisca Burgos (Amstelveen), Henk Jochims (Kaapstad), Pjotr de Jong (Haarlem), Sharon Kinnegen (Haarlem), Jos Krul-Konings (Haarlem), Ronny Lede (Zaandam), Carlien Pello (Heemskerk), Mildred Uda-Lede (Rotterdam), Rudy Uda (Rotterdam), Evelien Victoria-Martier (Hoorn)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden