Plus

Pauline Krikke was in Amsterdam helemaal geen verbinder

Pauline Krikke wordt burgemeester van Den Haag. Een uitgelekt rapport schetste vorig jaar een vernietigend beeld van Krikke's bewind bij het Scheepvaartmuseum.

Felicitaties voor Pauline Krikke, gisteravond in het Haagse stadhuis Beeld Martijn Beekman/ANP
Felicitaties voor Pauline Krikke, gisteravond in het Haagse stadhuisBeeld Martijn Beekman/ANP

Met VVD-senator Pauline Krikke krijgt Den Haag voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Per 17 maart volgt ze haar partijgenoot Jozias van Aartsen op.

Dat is de uitkomst van een lange, besloten gemeenteraadsvergadering maandagavond, waarin een keuze moest worden gemaakt tussen twee kandidaten. De naam van de afvaller is onbekend.

De voorzitter van de sollicitatiecommissie, D66-raadslid Rachid Guernaoui, noemde Krikke 'een sterke verbinder'.

Die omschrijving van de oud-burgemeester van Arnhem en voormalige wethouder in Amsterdam zal tot gefronste wenkbrauwen leiden in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, waar Krikke van oktober 2014 tot eind 2015 directeur was. Ze stapte op nadat het voltallige managementteam het vertrouwen in haar had opgezegd.

Vernietigend beeld
Een uitgelekt rapport van een adviesbureau, geschreven in opdracht van de ondernemingsraad van het museum, schetste in april vorig jaar een vernietigend beeld van Krikke's bewind: 'Er was [bij haar aantreden] sterke behoefte aan bindend leiderschap. Aan die behoefte werd niet voldaan.'

Krikke had 'weinig draagvlak binnen het museum' en riep 'om verschillende redenen weerstand op', stelde het adviesbureau op basis van gesprekken met verschillende betrokkenen.

'Genoemd worden de veelvuldige afwezigheid vanwege diverse nevenfuncties, het naar zich toe trekken van besluitvorming, een eigen, afwijkende visie op het museum, de zeer directe wijze van aanspreken (door medewerkers als schofferend en intimiderend ervaren) en het niet tijdig nemen van noodzakelijke geachte besluiten'.

Intimiderend
Haar managementstijl werd 'solistisch en intimiderend' genoemd. Slechts enkele medewerkers durfden haar aan te spreken op haar gedrag. 'Velen durfden deze stap echter niet te zetten, vaak op basis van negatieve ervaringen van henzelf of anderen'.

In de conclusies staat dat Krikke in feite functioneerde als een burgemeester, alleen dan zonder een gemeentesecretaris (de hoogste ambtenaar op het stadhuis) die zich bekommerde om de interne organisatie.

In Den Haag zal die er uiteraard wel zijn. Volgens betrokkenen speelde haar bestuurlijke ervaring als burgemeester van Arnhem, en daarmee met de belangrijke portefeuille openbare orde en veiligheid, een voorname rol bij de keuze van de Haagse gemeenteraad voor Krikke.

Populair
Krikke (1961) was van 1996 tot 2001 wethouder van Economische Zaken in Amsterdam, een periode die vrijwel rimpelloos verliep. In 2003 trad ze aan in Arnhem, waar ze twaalf jaar burgemeester was. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Elf fractievoorzitters stelden in 2006 haar functioneren aan de kaak in dagblad De Gelderlander.

Ze was geen boegbeeld voor de stad, geen vrouw die op de zeepkist klimt, zo luidden de verwijten. Ze miste bovendien zelfreflectie. Maar bij bewoners was ze populair en in weerwil van de kritiek werd ze voor een tweede termijn benoemd, ondanks strubbelingen rond haar functioneren als korpsbeheerder.

De Haagse raad geldt niet als een eenvoudige club om voor te zitten, met liefst vijftien fracties, waaronder een islamitische partij en zes PVV'ers. De coalitie in de stad telt vijf partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden