Paulien Oltheten maakt 'grootste doek ter wereld' in Oost

Een kunstwerk van Paulien Oltheten (34) komt begin volgend jaar op een steigerdoek van 80 meter lang te hangen op het voormalig Jan Bommerhuis in de Wibaustraat.

Camila Bennink
Een impressie van hoe Olthetens werk eruit zal zien Beeld Paulien Oltheten
Een impressie van hoe Olthetens werk eruit zal zienBeeld Paulien Oltheten

'De eenvoud in intimiteit van de beelden staat in scherp contrast met de visuele chaos van de stad en de drukte van de Wibautstraat, maar ze zijn verre van saai,' schrijft de jury, bestaand uit burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen en Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum. Daarmee laat Oltheten de andere twee finalisten - Daniëlle van Ark en Andy Wauman - achter zich.

Haar kunstwerk zal van begin februari tot eind maart op een geveldoek van 81 bij 12 meter komen te hangen wanneer het voormalige Jan Bommerhuis in de Wibautstraat wordt verbouwd.

Mindset
"Dit is een geweldige manier om werk zichtbaar te maken," zegt Oltheten. "Het creëert een heel ander effect dan een museum. Nu stap je uit de metro en zie je onverwacht een werk van een beeldend kunstenaar."

Oltheten stelt dat de kijker zelf bepaalt welke betekenis de beelden hebben. "Als je net wakker bent en naar je werk fietst, heb je een andere mindset dan wanneer je net terugkomt of een dagje vrij hebt. Al die verschillende gemoedstoestanden zorgen dat je anders naar het werk kijkt. Als je naar een museum gaat heb je dat effect toch minder."

Andere plek
Volgens Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, was de jury eensgezind. "We zagen dat Oltheten op een prachtige manier foto's in de publieke ruimte gebruikt. De beelden vangen je blik, maar dwingen niet om informatie op te nemen. Het geheel lijkt te vragen om een pauze van de voorbijganger, met een gedachte die niet geheel is gedefinieerd. Er vindt een moment plaats waarbij de beelden je meenemen naar een andere plek."

Ruf is enthousiast over het initiatief, dat is opgezet door Boelens de Gruyter, het projectontwikkelingsbureau dat het Jan Bommerhuis - een kantoorgebouw uit de jaren zestig - gaat verbouwen tot appartementencomplex.

"Beelden in de publieke ruimte zijn heel belangrijk. Ze hebben de mogelijkheid om tot veel mensen te spreken. Ik denk dat het geweldig is dat zo'n groot canvas wordt aangeboden voor een experiment als dit en een plek biedt voor kunst die voorbij gaat aan museummuren."

Lees ook: Dit zijn de drie kanshebbers voor het ontwerp van het steigerdoek in de Wibautstraat. [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden