PlusMijn Amsterdam

Paula Schot: 'Wie je ook bent, je moet veilig over straat kunnen'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Paula Schot, lijsttrekker van SGP Amsterdam.

Paula Schot: 'Het Westerpark vind ik ook leuk, maar daar heb je zo veel gillende kinderen'Beeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"Bos en Lommer, daar woon ik nu zeven jaar. Er komen meer winkeltjes, het is er veiliger geworden en de buurt heeft zich in die jaren ontwikkeld. Doordat er mensen met verschillende achtergronden wonen, voel ik me er thuis."

Café

"Op honderd meter van mijn huis heb je 't Binnepretje, zo'n bruin café, met een lekker terras. Ik woon op driehoog met een balkonnetje waar om drie uur 's middags geen zon meer komt en dan wandel ik daarheen. Er komen leuke mensen."

Uitgaan

"Dat doe ik niet veel. Ik houd van spelletjes en vind de TonTon Club West een fijne plek, met die arcadespellen en airhockey. Je kunt er ook heerlijk Japans eten. Ik vind ook die ouderwetse bordspellen leuk, zoals Het Stenen Tijdperk en Codenames. Als ik naar mijn ouders ga in Zeeland, toch zeker een keer per maand, komt er altijd een bordspel op tafel."

Ton Ton Club WestBeeld Carly Wollaert

Museum

"Het Van Gogh Museum, waar ik als scholier naartoe moest. Toen heb ik niet zo opgelet. Ik wil er graag nog een keer heen, nu om de kunst te bekijken, maar alleen als ik niet in die lange rij hoef te staan."

Kerk

"De Noorderkerk, waar ik lid van ben. De Noorderkerkgemeente heeft veel jonge mensen, en dat is niet overal zo. De twee predikanten staan met beide benen in Amsterdam. Het ligt het dichtst bij mijn gereformeerde traditie. Ik ben er met mijn man Bas nog een tijdje coördinator van de vrijwilligers geweest."

NoorderkerkBeeld Carly Wollaert

Mooiste herinnering

"In mijn studietijd communicatiewetenschap heb ik 2,5 jaar in de Jordaan gewoond, in een studentenhuis. Ik weet nog dat ik een keer vroeg op moest, dat de zon net opkwam en dat ik door die smalle straatjes liep. Ik herinner me wat ik toen voelde: wow, Amsterdam is zó mooi. Ook door de dingen die je met mensen meemaakt; aan dat studentenhuis heb ik twee vriendinnen overgehouden."

Restaurant

"Bas en ik proberen elke keer naar een ander restaurant te gaan. Bij Faam, in de Reinier Claeszenstraat, zijn we al vaker geweest. Ze maken daar de lekkerste pizza's."

Pizza van FaamBeeld Tammy van Nerum

Ontspannen

"Op een zomerdag op het pontje naar Noord. Al is het op die pont dan natuurlijk erg druk, dus hoe ontspannen ben je dan? Anders het Erasmuspark, maar ik kan me ook thuis, op de Bos en Lommerweg, prima ontspannen. Op mijn balkonnetje, waar ik nét kan zitten."

Beste debatplek

"De Rode Hoed, een prachtige locatie. Ik heb er al een paar debatten gevoerd, maar als SGP sta je helaas niet bovenaan het lijstje. Waar het debat voor de gemeenteraadsverkiezingen nu over moet gaan? Over het prostitutiebeleid; over uitbuiting, mensenhandel, bedreigingen. Nu gaat het over de drukte in de stad, maar dat komt mede door het Wallenbezoek: 7000 mensen per dag, 2,5 miljoen mensen per jaar."

De Rode HoedBeeld Carly Wollaert

Park

"Veel mensen klagen over de drukte in het Vondelpark, maar die vind ik juist gezellig. Het Westerpark vind ik ook leuk, maar daar heb je zo veel gillende kinderen. Als het mooi weer is, zit ik het liefst in de tuin van mijn ouders in Zierikzee."

Favoriet vervoermiddel

"De fiets, maar met een bus- en tramhalte voor mijn deur ga ik ook geregeld met het openbaar vervoer. Een halfuur fietsen is voor mij de max en belangrijk is of het wel of niet regent."

Eerste keer in Amsterdam

"Een familiedag, ik was een jaar of zeven, acht. We maakten een rondvaart. De grachten en de boot vond ik meteen interessant. Ik ben opgegroeid met groot water dat niet is afgebakend, zoals hier."

Ik voel me Amsterdammer omdat

"Ik voel me hier prettig, ben onderdeel van de stad. Ik heb er hart voor, ik wil de stad mooier maken."

Winkelen

"Dat vind ik niet zo leuk. Gek hè, voor een vrouw. Áls ik winkel, koop ik voor het hele seizoen en doe ik dat in Den Haag. Amsterdam is te groot en heeft te veel."

Dit kan veel beter

"De veiligheid van groeperingen. Wie of wat je ook bent, hoe je eruitziet: je moet veilig over straat kunnen. Het helpt als we meer dingen samen doen. Van elkaar ontmoeten komt meer begrip. Elkaar durven aanspreken, zaken benoemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden