Paul Vugts: 'Ik ben al zeker 200 keer in de bunker geweest'

Donderdag beginnen de advocaten van Holleeder Sander Janssen en Robert Malewicz hun pleidooi in de zaak tegen Willem Holleeder. Misdaadjournalist Paul Vugts houdt een liveblog bij vanuit de extra beveiligde bunker in Osdorp. 'Zo kan ik uitleggen wat er gebeurt in de rechtszaal.'

Misdaadjournalist Paul Vugts bij de Bunker in Osdorp om verslag te doen van het Holleederproces.Beeld ANP

Het is dringen bij de deur die naar de publieke tribune leidt. De plekken aan de tafels vooraan zijn beperkt, legt Paul Vugts uit. "Daar wil je zitten, anders werk je de hele dag met je laptop op schoot. Daar heb ik geen zin in." Al meer dan twintig jaar volgt Vugts de misdaad in Amsterdam op de voet, in de bunker in Osdorp is hij kind aan huis. "Ik denk dat ik hier al zeker tweehonderd keer ben geweest."

Als om tien uur het rolluik opengaat dat de perstribune van de rechtszaal scheidt, zetten de journalisten zich schrap. Zodra de officier van justitite begint te spreken klinkt het getik van vingers op toetsenborden. Vugts woorden gaan direct naar de redactie waar ze op het liveblog worden geplaatst.

Tienduizend woorden
Vugts' liveverslagen worden goed gelezen, op een 'gemiddelde Holleederdag' staat het boven aan de websitestatistieken. Hij maakt de verslagen met plezier: "Ik ben nooit zo van Twitter geweest. Sommige collega's doen dat ook heel goed, maar het is niets voor mij. Met zo'n liveblog heb ik veel meer ruimte om context te geven, ik kan meer uitleggen wat er gebeurt. Dan heb ik aan 280 tekens niet genoeg. Op zo'n dag in de bunker schrijf ik tegen de tienduizend woorden." Dat is ook veel meer dan een gemiddeld stuk in de krant.

Met het liveblog beweegt de krant mee naar een online first-werkwijze. Prima, vindt Vugts. "Het is veel werk maar ik vind dat het journalistiek wat toevoegt, ik volg Holleeder al zo lang, ik kan mijn kennis erin kwijt."

Het werkt vooral goed bij een publieke zaak, zoals die tegen Holleeder. "Met de zaak tegen Badr Hari hebben we het ook gedaan omdat je merkt dat het leeft en dan lezen mensen er graag over, maar bij minder bekende zaken werkt het niet."

Potje
Het was min of meer per toeval dat Vugts in de misdaadjournalistiek terechtkwam. Tijdens zijn studie journalistiek in Tilburg liep hij, 22 jaar oud, stage bij Het Parool. "Een paar maanden later kreeg ik een contract aangeboden. Er was nog een potje voor jong talent. Bart Middelburg deed toen de misdaad maar hij wilde een stapje terug doen, dus we hebben dat een tijd samen gedaan."

De liquidatiegolf aan het begin van deze eeuw vormde de eerste 'piek' in zijn carrière en sindsdien volgt hij alles - de nieuwe en de oude onderwereld. "Je ziet dat de oude onderwereld, Holleeder enzo, nog wel actief zijn, maar intussen is er ook een nieuwe onderwereld ontstaan van jongens van vooral Marokkaanse afkomst. Daar gelden weer hele andere regels."

Geen privacy
Vorig jaar werd het werk van Vugts grimmiger. Een half jaar lang zat hij in een safe house en volgde een beveiligingsteam hem overal. "Dreiging is er wel vaker, maar dat ik ergens anders moest wonen en moest worden beveiligd, was bizar. Het is heel beklemmend. Er is geen enkele privacy meer en geen spontaniteit. Je moet alles van te voren plannen. Overal waar je heen wilt, daar moeten eerst verkenners naartoe om de locaties te bekijken."

Inmiddels kan Vugts zich weer vrij bewegen, maar de beveiliging hield hem niet tegen zijn werk te doen. "Daar ben ik wel trots op. Bedreigd worden, dat is iets wat je overkomt. Het is schandalig, maar het belangrijkste is dat je doorgaat met schrijven en publiceren. Je kunt ze geen seconde het idee geven dat het zin heeft om een journalist te bedreigen. Dan is het einde zoek."

Volg het proces Holleeder hier op de voet in het liveblog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden