Paul Ryan: 'Minder geld voor Medicaid, voedselbonnen en subsidies voor collegegeld'

Het Amerikaanse begrotingstekort kan in 10 jaar worden aangezuiverd als de overheidsuitgaven met 4,6 biljoen dollar worden verlaagd. Dat staat in een herziend voorstel dat de Republikein Paul Ryan dinsdag presenteerde. Ryan was de zogeheten running mate van Mitt Romney in diens presidentiële campagne. Tegenwoordig is hij voorzitter van de US House Budget Committee, het orgaan in het Huis van Afgevaardigden dat toeziet op alle zaken rond de begroting.

Paul Ryan Beeld ap
Paul RyanBeeld ap

Het plan van Ryan voorziet in fors minder geld voor Medicaid, een hulpverleningsprogramma dat zorgt voor gezondheidsverzekeringen voor minder bedeelden, voedselbonnen, subsidies voor collegegeld en talloze andere programma's. Ryan wil defensie, dat in de plannen van de Democraten flink onder het mes gaat, juist ontzien. Ook moeten in zijn ogen de belastingen voor zowel consumenten als het bedrijfsleven omlaag. Ryan denkt dat de overheidsuitgaven met zijn voorstel jaarlijks met 3,4 procent stijgen in plaats van met 5 procent in de plannen van de Democraten.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de berekeningen van Ryan niet kloppen. President Obama komt volgens hem waarschijnlijk in de week van 8 april met een eigen begrotingsvoorstel. Beide partijen kunnen zich opmaken voor een volgende ronde begrotingsonderhandelingen. De Republikeinen en Democraten kibbelen al maanden over het een bezuinigingspakket ter waarde van 85 miljard dollar dat eerder deze maand in werking trad.

Prullenbak
Het plan van Ryan zal in de door de Democraten gecontroleerde Senaat linea recta in de prullenbak belanden. De Democraten vinden dat het plan, evenals eerdere voorstellen van Ryan, armere Amerikanen te hard raakt en de rijken te veel spaart. Zelf werken de Democraten aan een voorstel dat voorziet in het terugdringen van de begroting in 10 jaar, onder meer door de belastingen met 1 biljoen dollar te verhogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden