Paul Ryan belooft 12 miljoen nieuwe banen

Mitt Romney's running mate Paul Ryan heeft op de republikeinse conventie in Tampa 12 miljoen nieuwe banen beloofd, indien hij en Romney verkozen raken in november. De kandidaat-vicepresident hamerde ook uitvoerig op de ontspoorde Amerikaanse begroting. 'De tijd raakt op om dat nog recht te trekken', klonk het.

Redactie
Paul Ryan tijdens zijn speech. Beeld getty
Paul Ryan tijdens zijn speech.Beeld getty

Volgens de laatste schattingen van de overheid kromp de werkloosheid in de VS vorige maand tot 8,3 procent, met bijna 12,8 miljoen werklozen die actief op zoek zijn naar werk. Nog eens 850.000 werden beschouwd als teleurgestelden die hun zoektocht hadden opgegeven.

'Wij hebben een plan om de middenklasse te versterken, met de bedoeling in vier jaar tijd 12 miljoen nieuwe banen te creëren', verzekerde de conservatieve Ryan zijn republikeinse publiek. Hij haalde ook opnieuw hard uit naar de hervormingen van president Obama in de gezondheidszorg en beloofde de begroting recht te trekken indien hij en Romney verkozen worden.

De presentatie diende vooral om Ryan voor te stellen aan de kiezer. De relatief jonge republikein (42) heeft veel politieke ervaring, maar geniet weinig bekendheid bij het grote publiek. Met Romney deelt hij een passie voor cijfers: Ryan was eerder voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Bush
Eerder op de avond had voormalig president George W. Bush de conventie al kort toegesproken, in een filmpje aan de zijde van zijn vader. Bush heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat zijn partijgenoot Romney een geweldige president zal worden.

Ook ex-minister Condoleeza Rice en senator John McCain, die het vier jaar geleden moest afleggen tegen Obama, spraken de conventie nog toe. Beiden hamerden ze op het verloren leiderschap van de VS in de wereld. 'Desondanks was de roep om Amerikaans leiderschap wereldwijd nooit groter', klonk het nog erg zelfverzekerd.

Ann Romney (L) en Janna Ryan, de vrouw van Paul. Beeld epa
Ann Romney (L) en Janna Ryan, de vrouw van Paul.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden