Plus

Paul de Munnik: 'Ik moest helemaal opnieuw beginnen'

Vrijdag verschijnt Goed Jaar, het tweede soloalbum van Paul de Munnik. 'Ik ben ergens halverwege mijn leven en maak de balans op. En ja, het gaat goed.'

Paul de Munnik: 'Ik vind hertalen zo'n stom woord, ik noem het liever bewerken' Beeld Bob Bronshoff
Paul de Munnik: 'Ik vind hertalen zo'n stom woord, ik noem het liever bewerken'Beeld Bob Bronshoff

Paul de Munnik werd geboren en groeide op in Dronten. In de polder dus. Horizon heet op zijn nieuwe album een liedje over die tijd.

"Het was precies zoals ik zing: er was alleen maar horizon, je kon eindeloos ver kijken. Nou ja, in ons blikveld stond wel een bosje, maar dat was jong bos. Nu is dat helemaal uitgegroeid, maar in mijn tijd keek je daar nog dwars doorheen."

Dat is een prachtig beeld natuurlijk, zo'n onbelemmerd vergezicht, maar was opgroeien in de Flevopolder niet saai? "Welnee," zegt De Munnik. "Er was niet veel, maar dat betekende dat je zelf aan de slag moest. Zelf verzinnen, zelf doen. Horizon is een belangrijk nummer op de plaat. Zoals het toen in mijn jeugd was, zo is het bij mij nu weer: Alles kan, alles ligt open."

Maart 2015 kwam met een optreden in Carré een einde aan Acda en De Munnik, het waarschijnlijk succesvolste duo in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Sindsdien is De Munnik, op wiens initiatief het duo uit elkaar ging, solo-artiest.

"Mijn eerste eigen tour was ook echt een solotournee; ik deed alles zelf. Toen heb ik ook wel eens in mijn eentje in een kleedkamer gezeten en gedacht: Oké, dit is het dus geworden. Maar ik ben blij met de keuze die ik heb gemaakt."

Plaat met plezier
Nieuw heette twee jaar geleden zijn solodebuut. Vrijdag verschijnt Goed Jaar. Het maken van dat tweede album ging hem makkelijker af dan het eerste, zegt hij.

"Bij Nieuw wilde ik bewijzen dat ik echt wel een goede muzikant en zanger was en dat ik het echt wel allemaal alleen kon. Nu was het meer: Oké, hier ben ik, dit pad volg ik. Het opnemen ging lekker. Er zit veel plezier in deze plaat."

Het titelnummer van Goed Jaar is een eigen interpretatie van het vooral van Frank Sinatra bekende It was a very Good Year. Er zal durf voor nodig zijn geweest een song van een van de beste zangers aller tijden uit te voeren.

"Zeker, maar op mijn vorige album bewerkte ik al eens Hier Encore van Charles Aznavour tot Gister Nog. Aznavour, daar moet je met je fikken van afblijven, zouden sommigen zeggen. En van Frank Sinatra al helemaal. Ik heb het dus wel gedaan, misschien wel juist omdat het niet mag."

Sinatra
In het oorspronkelijke It Was a Very Good Year kijkt de ik-figuur terug op zijn leven via de vrouwen die daar een rol in speelden. In De Munniks Goed jaar is sprake van maar één vrouw.

"Ik vind hertalen zo'n stom woord, ik noem het liever bewerken. Ik maakte mijn eigen versie van een bestaande tekst. Ik vind dat heerlijk werk. Er is een mal en daarmee ga je aan de slag. Het is een heel persoonlijke tekst geworden. Ik ben 47, ergens halverwege mijn leven, en maak de balans op. En ja, het gaat goed."

Ondanks die persoonlijke draai is Goed jaar ook een ode aan Sinatra? "Zeker, zoals Gister nog dat ook was aan Aznavour. Ik bewonder die mannen. Ik heb Goed jaar gezongen in De Wereld Draait Door. Zei Matthijs: 'Laten we eerst even kijken naar Sinatra zelf.' En dan moest ik daarna dat nummer er in anderhalve minuut doorheen jassen. Ja, fuck, Sinatra was als zanger echt totaal in control natuurlijk, daar kom ik niet eens maar een klein beetje van in de buurt. Maar dat geeft verder niet."

Bij het album Goed Jaar hoort een theatertournee, die hem in Amsterdam naar de Kleine Komedie brengt. "Ik ben terug in de kleine zalen, moest helemaal opnieuw beginnen. Ik wist dat het zou gebeuren. Misschien dat mensen denken dat ik bij solo-optredens de helft van het publiek van Acda en De Munnik trek, maar zo werkt het niet."

Geen spijt
Hij zingt een stukje voor uit een hit van het duo: 'Cd van jou, cd van mij...' "Eerlijk delen, net als bij een echtscheiding, zo gaat het het niet als een duo uit elkaar gaat. Ik stond onlangs in Breda in het Chassé Theater. Met Acda en De Munnik traden we daar in de grote zaal op. Nu had ik er een middenzaal voor een man of 600, die ik niet eens helemaal vol kreeg."

Het zegt het zonder spijt. "Ik heb het met Thomas altijd geweldig gehad, maar zo'n avond zelf dragen, of zo'n plaat, dat is toch wel het allerhoogste."

Ziet hij Thomas Acda nog regelmatig? "Een tijd lang zagen we elkaar elke dag, maar dat was vooral vanwege ons werk. Nu dat werk er niet meer is, moeten we echt afspreken om elkaar te zien, wat we niet gewend zijn. We hebben het ook nog eens allebei heel druk. We zien elkaar niet regelmatig, maar het gebeurt wel."

Paul de Munnik: Goed Jaar (Agents After All). Morgen om 17.00 uur treedt hij op in Concerto, voor overige optredens: pauldemunnik.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden