Plus

Patti Cake$

Ze is wit en dik en droomt van een carrière in de rapwereld. Het autobiografisch geïnspireerde regiedebuut Patti Cake$ van Geremy Jasper gaat over het verlangen naar succes, maar uiteindelijk vooral over wat er echt toedoet in het leven.

Jos van der Burg
null Beeld Patti Cake$
Beeld Patti Cake$

Mogen alleen zwarte mannen en vrouwen rappen? De witte Patricia Dombrowski (Danielle Macdonald) vindt van niet. De dikke twintiger, die in een vervallen wijk van New Jersey een weinig vrolijk leven leidt met haar gedesillusioneerde moeder (Bridget Everett) en invalide oma (Cathy Moriarty), droomt van een carrière als rapper, waarin ze Killa P. en Patti Cake$ heet.

In haar fantasie zweept ze met scherpe teksten een zaal op tot een uitzinnig hoogtepunt, maar in werkelijkheid verdient ze de magere kost als barvrouw in een buurtcafé, waarin vaste stamgasten voor de duizendste keer dezelfde ­melige grappen maken.

Verlangen naar succes
Tot de deprimerende entourage hoort ook haar moeder, ooit een veelbelovende rockzangeres, maar gestopt met zingen toen ze zwanger was van Patricia. Toen ze spijt kreeg van haar beslissing was het te laat, waarna ze wegzakte in alcohol, cynisme en verbittering. Soms laat ze in het café met een lokaal bandje nog even horen dat ze een prima rockzangeres is.

Het autobiografisch geïnspireerde regiedebuut Patti Cake$ van Geremy Jasper gaat over het verlangen naar succes, maar uiteindelijk vooral over wat er echt toedoet in het leven.

Patricia is zo gefocust op een toekomst als rapper dat ze veel vernederingen slikt en de aardige jongen die echt in haar gelooft (Siddharth Dhananjay) van zich afduwt. Dat klinkt nogal clichématig, maar door het uitstekende spel van Macdonald valt dat niet op.

Excentrieke personages
De film hekelt vrolijk satirisch het seksisme in de rapwereld door Patricia in een rapbattle een vervelende machorapper van repliek te laten dienen.

Vertederend is haar ontluikende vriendschap met een jongen (Mamoudou Athie), die zich de antichrist noemt, maar de zachtmoedigheid zelve is. Jammer dat Patti Cake$ met zijn vrolijk excentrieke personages nadrukkelijk bij de kijker naar vertedering hengelt, wat een behaagzieke indruk maakt.

Excentriek is leuk, maar het moet wel gezellig blijven, lijkt het motto van de film.

Patti Cake$

Regie Geremy Jasper
Met Danielle Macdonald, Bridget Everett
Te zien in Filmhallen, Kriterion, Arena, City, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden