'Patrick S. lokte crimineel Jaïr Wessels naar moordplek'

De 33-jarige Patrick S. heeft de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels (30) volgens de recherche naar de parkeerplaats in Breukelen gelokt waar hij moest worden geliquideerd. Ze zouden een waterscooter gaan kopen.

Paul Vugts
Jaïr Wessels Beeld .
Jaïr WesselsBeeld .

Die dag, 5 juli, ging de liquidatie volgens één van de uitvoerders niet door, twee dagen later wel.

'Pepe' of 'Peppie' S. zou Wessels eerst hebben opgepikt op het station in Breukelen, waarna ze samen onder meer naar een woonwagenkamp in Utrecht en naar Rotterdam gingen. Wessels maakte tijdens het tripje een foto van de waterscooter.

Wessels ging volgens verscheidene bronnen in het criminele milieu jarenlang goed om met S., die hij tegen andere vrienden 'leuk' en 'grappig' noemde.

Bekentenis
Bronnen gaan er van uit dat ze kort voor de liquidatie samen betrokken waren bij een ripdeal (drugsdiefstal), met nog enkele anderen. Daarna zou S. Wessels in de val hebben laten lopen in Breukelen.

Toen 'Jay' Wessels weer naar het station in Breukelen zou komen, zou Patrick S. de uitvoerders hebben ingeseind. Dat zijn volgens justitie de Rotterdamse Arubaan Howard K. (43) en Schiedammer Tony de G. (33). Zij zitten allebei ook vast.

De G. heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en gezegd dat de liquidatie al eerder had moeten plaatsvinden.

PGP
Advocaat Yassine Bouchikhi van de eerder voor een plofkraak veroordeelde Patrick S. weerspreekt met klem dat die Wessels heeft gelokt. Hij zegt daarvoor 'geen enkele motivering te zien in het dossier'. "Het onderzoek is gebaseerd op speculaties en vage aannames."

De recherche ziet belangrijk bewijs in een volgens haar door Patrick S. gebruikte versleutelde PGP-smartphone (Pretty Good Privacy).

Dat S. en Wessels met PGP's communiceerden die bewuste dag bij Breukelen, heeft de politie volgens de raadsman bij lange na niet aangetoond. "De enige die überhaupt over een lokker spreekt, is Tony de G."

Drugswinsten
Die verklaring fileerde raadsman Bouchikhi. De G. had in de dagen rond de liquidatie volop 'drank en drugs' gebruikt.

Jaïr Wessels, 'Jay', uit Amsterdam-Zuid was al lang actief in het Amsterdamse criminele milieu. Hij leefde op zeer grote voet, hoewel hij geen legaal inkomen had. Zijn naasten worden nu vervolgd voor het witwassen van zijn drugswinsten.

Het is nog onduidelijk wanneer de liquidatiezaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Lees ook: Cash, auto's, juwelen; OM mikt op Wessels' erfenis

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden