Plus

Patrick Laureij: rauw en recht in het hart, maar ook humor om te lachen

Hij vestigde dit jaar zijn naam als 'uiterst authentiek cabaretier'. Van Patrick Laureij verschijnt zaterdag het album Dekking hoog live in Paradiso. Laureij, de yogaënde kickbokser, gevoelig en stoer ineen.

Patrick Laureij is genomineerd voor de Neerlands Hoop. Beeld Patrick Mordi
Patrick Laureij is genomineerd voor de Neerlands Hoop.Beeld Patrick Mordi

Het is misschien niet makkelijk voor te stellen, maar de stoere, boomlange kickbokser heeft ook een zachte, noem het licht zweverige kant.

Patrick Laureij (34), ras-Rotterdammer en cabaretier met een onweerstaanbare neiging tot stand-up, is gesignaleerd in de yogaschool. In zijn nieuwe programma, waarmee hij in 2018 de try-outfase in gaat, zal hij het er op zijn eigen wijze over hebben, zoveel is zeker.

"Met kickboksen moet je naar voren, yoga is in het hier en nu. Daar moest ik wel aan wennen. Ik zie mezelf niet één, twee, drie op een matje met naast me een goeie maat. Dan krijg je toch al snel iets van 'Niet verder vertellen hè, dit blijft tussen ons...'"

"Je bent ook kwetsbaar. In yoga begin je met een 'Aum', een mantra waarbij je allemaal 'Aummmm-mmmmm' bromt. Ik hield eerst m'n bek, dacht echt dat ik in de maling werd genomen. Dat ik dan als enige sta te aummmm-en en iedereen z'n kop houdt. Zoals op school vroeger: 'Jongens, allemaal tegelijk' en dat je dan als enige je scheur opentrok."

(Tekst gaat door onder de video)

"Tegelijkertijd is het leuk dat een heleboel vrienden en kennissen niet verwachten dat ik aan yoga doe. Toen ik het vertelde, begonnen de meesten hard te lachen. Komt ook omdat de beoefenaars van yoga altijd tot een bepaald type worden gerekend."

Originele weg
In onversneden Rotterdams: "Wie zegt dat yoga niet voor mij is dan? Wie zijn zij dan wel?" Van Patrick Laureij verschijnt vandaag het album Dekking hoog live in Paradiso - vernoemd naar zijn succesvolle voorstelling in de Amsterdamse poptempel, waar hij zijn tournee afsloot. Bovendien is hij genomineerd voor de Neerlands Hoop, de kleinkunstprijs voor de meest veelbelovende cabaretier van dit moment. De tv-registratie van Dekking hoog is zaterdag te zien op NPO3.

Met collega's Daniël Arends en Peter Pannekoek vormt hij de voorhoede van cabaretiers die sterk wortelen in de stand-upcomedy. Niet voor niets zit hij morgen in de zaal bij de Britse komiek Ricky Gervais (in Afas Live, voorheen de Heineken Music Hall) en 8 oktober bij de Amerikaanse komiek Chris Rock.

De zoon van een Welshe moeder ('Ze vindt me soms iets te grof') en een Surinaamse vader heeft een gedenkwaardig jaar achter de rug. De geestdrift over zijn eerste avondvullende show verraste hem, al had Theo Maassen het land reeds gewaarschuwd: "Patrick Laureij is een extreme combinatie van gevoeligheid en stoerheid in één persoon."

Peuterspeelzaal
Maassen staat hem nog altijd met raad en daad terzijde, maar duidelijk is dat Laureij zijn eigen, hoogst originele weg heeft gevonden met een gave combinatie van (Rotterdamse) rauwheid en ontroering.

Zijn receptuur? "Ik heb het over normale, alledaagse dingen. Maar ik bezie zaken niet als doorsnee persoon. Daar zit, vermoed ik, de spanning."

In het voorprogramma van Anouk, die hem zelf had gevraagd, bewees hij in mei van dit jaar niet alleen de intimiteit van het theater, maar ook de massaliteit van de Ziggo Dome aan te kunnen.

"Ik kwam op de tonen van Thunderstruck van AC/DC op. Dan kijken de mensen wel jouw kant op, hoor. Het eerste optreden was iets te lang, bij de andere twee heb ik mijn conference over de peuterspeelzaal weggelaten. Dat werkte veel beter."

Afbreukrisico
"Het blijft lastig, het lezen van zo'n gigantische zaal. Natuurlijk is er een afbreukrisico. Maar ik dacht: als jullie met z'n allen schelden, naar gaan doen, met dingen gaan gooien, dan scheld ik terug! Ik kom in vrede, tenslotte."

"Eén keer riep een vrouw: 'Anouk...' Kijk, als het er dan tien, honderd, duizend worden, verlies je het. Dan heb je ook niks aan je belangrijkste wapen, de microfoon. Maar het ging prima. Een te gekke ervaring."

Eigenlijk speelt hij steeds makkelijker, zegt hij. "Vergelijk het met kickboksen. Op een bepaald moment zijn je schenen keihard. Eerst doet het zeer, krijg je blauwe plekken. Maar daarna kun je je richten op je stoten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden