Patriarch: werk samen met Assad tegen IS

Het Westen moet gaan samenwerken met de Syrische strijdkrachten van president Bashar al-Assad tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daar pleitte het hoofd van de Syrisch-Orthodoxe Kerk vandaag voor in de Tweede Kamer.

Soldaten van de Syrische overheid in een dorpje ten noorden van Aleppo. Beeld reuters
Soldaten van de Syrische overheid in een dorpje ten noorden van Aleppo.Beeld reuters

'Waarom gaat het Westen de strijd tegen IS niet coördineren met het Syrische leger', vroeg patriarch Mor Ignatius Aphrem II aan de Kamerleden. Meer dan twintig landen uit het Westen en de Arabische wereld bestrijden IS in Syrië en Irak. Zij werken niet samen met Assad. Nederlandse F-16's voeren vanuit Jordanië aanvallen uit op IS in Irak.

VVD'er Han ten Broeke zei met 'de bloedigste hand' te willen samenwerken als dat vrede brengt, maar is niet optimistisch over een coöperatie met Assad. Hij wees erop dat diens regime op grote schaal mensenrechtenschendingen pleegt met onder meer bomvaten die uit helikopters worden gegooid.

Volgens de geestelijk leider hebben christenen in Syrië en Irak het gevoel dat ze 'in de steek zijn gelaten' door de westerse wereld. 'Wij hebben het gevoel dat olie belangrijker is dan ons bloed.'

VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Beeld anp
VVD-Kamerlid Han ten Broeke.Beeld anp

Vrees

De christelijke minderheid vreest dat er een einde komt aan hun bestaan in het Midden-Oosten, aldus de patriarch. De mensen willen niet weg. Volgens hem moet er internationale bescherming komen voor verdreven christelijke Irakezen die willen terugkeren naar hun dorpen.

Strijders van IS hebben in Irak en Syrië christenen op grote schaal ontvoerd en vermoord. Ook moslims die er andere ideeën op nahouden zijn hun leven niet zeker. Ook verwoesten ze kerken, kunstwerken uit de oudheid en ander cultureel erfgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden