Plus

Patiënten Slotervaart: 'Waar moeten we heen?'

De patiënten van het Slotervaartziekenhuis zijn behoorlijk geschrokken van het nieuws dat het voortbestaan van 'hun' ziekenhuis aan een zijden draadje hangt. "Waar moeten we heen? Mijn hele dossier ligt hier. Het is ook zo vertrouwd."

Hanneloes Pen
De shock van de dreigende sluiting werd woensdag door veel patiënten van MC Slotervaart gedeeld Beeld Dingena Mol
De shock van de dreigende sluiting werd woensdag door veel patiënten van MC Slotervaart gedeeldBeeld Dingena Mol

Een oudere man komt achter zijn rollator aan schuifelen. Hij kent er blindelings de weg. Het nieuws dat het doek na 43 jaar dreigt te vallen voor 'zijn' Slotervaartziekenhuis is hard aangekomen. "Ik schrok er echt van. Waar moeten al die patiënten in godsnaam heen?" Hij snapt niet dat het mis kan gaan. "Ik heb altijd gewerkt met medisch adviseurs. Ik vraag me af wat hier gebeurd is."

De shock van de dreigende sluiting werd woensdag door veel patiënten van MC Slotervaart gedeeld. Op de tiende etage, in het zitje op het 'kruispunt' van de vier gangen, zit Leendert Mens (80) uit Osdorp. Hij wacht op zijn afspraak bij de dokter. De laatste drie jaar heeft hij al heel wat afdelingen vanbinnen gezien, waaronder die van Oncologie en Interne Geneeskunde. "Tot mijn 77ste leefde ik als een vorst. Daarna is het Slotervaart voor mij een vertrouwd ziekenhuis geworden. Ik heb leukemie. Er zijn weken dat ik hier elke dag kom. Het fijne is dat het lekker dicht bij huis is en dat de verpleging hier zo aardig is. Ze maken een praatje met je en je mag alles vragen."

Ook heeft hij er een operatie gehad. "De verzorging is goed. Als er iets was, durfde ik op het belletje te drukken of mijn hand op te steken. Hij is door de jaren heen erg gehecht geraakt aan het Slotervaart. "Waar ik straks naar toe moet? Ik heb geen idee."

Bouwen
Dick Polak (80), eveneens uit Osdorp, zit er ook te wachten. "Ik heb dit ziekenhuis nog zien bouwen. Het begon als gemeenteziekenhuis. Maar het ging eigenlijk van meet af aan slecht en later werd het echt een drama."

Zijn vrouw lag drie jaar geleden in het Slotervaart en zelf lag hij er voor een hartoperatie. "De sfeer is zo goed. Artsen en verplegers tutoyeren elkaar. Ze praten over jij en jou en noemen elkaar bij de voornaam."

Polak komt er al jaren. "Er ligt een aardig dossiertje van mij. Ik kom op veel afdelingen, bij Oogheelkunde, de afdeling Maag, darm, leverziekten en Cardiologie. Als ik naar een andere afdeling moet, laat ik me altijd binnen het ziekenhuis doorverwijzen. Al mijn gegevens liggen hier en het is bovendien voor mij het dichtstbijzijnde ziekenhuis."

Buiten op het terras zit Peter van der Meer met zijn 86-jarige oom William Esser die na een val al een week of vijf op de revalidatieafdeling verblijft. Van der Meer vindt het ziekenhuis oud en vervallen. "Kijk nou eens naar dat opstapje, helemaal kapot. Die kiosk is ook al dicht. Het is toch niet uitnodigend."

Socialisme
Dat het idee voor een gemeenteziekenhuis uit socialistische, communistische hoek kwam, zegt Van der Meer niet veel. Het socialisme is volgens hem ver te zoeken. "Die oud-directrice Erbudak heeft de boel hier behoorlijk opgelicht. Mijn oom zit nu een klein kamertje, zonder tv, zonder koelkast, zonder tafel. En daar moet hij weken wonen. Het ziekenhuis heeft ook nog een tekort aan goede rolstoelen. Buiten wandelen kan niet eens."

Slotervaartziekenhuis in de jaren 70 Beeld anp
Slotervaartziekenhuis in de jaren 70Beeld anp

"De gemeente moet hier inspringen," zegt Esser. Koen Dekker komt net terug van de Pijnpoli. "Mijn dokter zei net: Morgen trekken ze de stekker eruit. We hoeven niet meer terug te keren." Dekker 'loopt' al tien jaar in het MC Slotervaart. "Ik voel me hier op mijn gemak. Vroeger keek ik tegen een dokter op. Maar hier heb je die afstand tussen arts en patiënt niet."

De kritiek van verschillende patiënten dat het ziekenhuis erg oud en vervallen is, legt hij naast zich neer. "Daar moet je doorheen kijken. Het zou een groot verlies zijn als het ziekenhuis weg ging. Het Slotervaart is een begrip in Amsterdam."

Lees ook:
MC Slotervaart: vanaf dag 1 een probleemziekenhuis
MC Slotervaart: buitenbeentje dat eindeloos verlies maakte

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden