Patiëntdossiers OLVG in te zien door lek

Studenten met een bijbaan in het OLVG hadden jarenlang veel te ruime toegang tot de medische dossiers van honderdduizenden patiënten van het OLVG.

Beeld Eva Plevier

Dat zegt het OLVG in reactie op berichtgeving van de Volkskrant.

Voor de medewerkers waren alle dossiers toegankelijk van patiënten die het ziekenhuis de afgelopen vijftien jaar hebben bezocht.

Bezorgde moeder
Het OLVG erkent afgelopen zomer een melding te hebben gekregen van een bezorgde moeder van zo'n studente, die zei dat haar dochter toegang had tot patiëntgegevens buiten haar werkgebied. Meerdere studenten zouden hier misbruik van maken.

Het ziekenhuis nam maatregelen, maar toch waren de gegevens na een paar maanden nog steeds toegankelijk. De kwestie is door het OLVG gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe toegang tot systemen verder kan worden aangescherpt. Verder gaat het ziekenhuis privacy nadrukkelijker onder de aandacht brengen bij nieuwe en oude medewerkers.

Maatregelen
"Het discreet omgaan met (gevoelige) informatie van mensen is wat ons betreft een fatsoensnorm'', aldus het ziekenhuis. Tegen wie zich niet houdt aan de gedragscode van het OLVG worden 'passende arbeidsrechtelijke maatregelen' genomen.

Het volledig afdichten van een medisch dossier is niet werkbaar en zal de patiëntveiligheid in veel gevallen niet ten goede komen, stelt het OLVG. "Een zorgverlener moet altijd gegevens kunnen raadplegen van patiënten om goede veilige zorg te kunnen verlenen.''

Het ziekenhuis gaat structureel in plaats van steekproefsgewijs checken of medewerkers zich houden aan de gedragscode van het OLVG.

Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is het belangrijk dat het ziekenhuis en de Autoriteit Persoonsgegevens alert zijn op dit soort zaken. Hij zal de stappen die het OLVG nu aankondigt in de gaten houden. "Als de maatregelen vanuit het OLVG niet snel genoeg komen, wil ik daar het mijne van weten.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden