Plus

Paterson

Paterson is een buschauffeur en dichter die geluk zoekt in plaats van erkenning of succes. Jarmusch brengt met Paterson een ode aan een levensstijl die gaat om wat werkelijk van waarde is in een leven.

Paterson Beeld -
PatersonBeeld -

Wat is de beste weg naar een gelukkig leven? Het maximale eruit halen en streven naar maatschappelijk succes of een kalm leven leiden in de luwte?

De personages in de films van Jim Jarmusch liepen al nooit over van maatschappelijke ambitie, maar in Paterson is een leven zonder carrièreplan voor de in New Jersey wonende dertiger en buschauffeur Paterson (Adam Driver) een bewuste keuze.

Bijna obsessief leidt hij een routineleven: 's ochtends om kwart over zes opstaan, naar zijn werk gaan, thuiskomen en eten, 's avonds de hond uitlaten en na een borrel in een café het bed induiken.

Ambities
Paterson heeft wel degelijk ambities, maar die zijn strikt persoonlijk. Hij schrijft fraaie liefdesgedichten, maar peinst er niet over ze te publiceren. Hij heeft geen behoefte aan erkenning en succes.

Zijn vriendin Laura (Golshifteh Farahani) is uit ander hout gesneden. Deze wat-ben-ik toch-lekker-creatief-vrouw droomt van een carrière als countryzangeres, maar houdt zich voorlopig bezig met het bakken en verkopen van cupcakes.

Paterson lijkt uit te draaien op een drama over een stel dat met elkaar in botsing komt over hun verschillende verlangens en ambities, maar Jarmusch is niet geïnteresseerd in een conflictueuze toekomst, maar in het harmonieuze heden.

Onwaarschijnlijk
Het is onwaarschijnlijk dat de actieve Laura en de bijna zenboeddhistische Paterson samen oud zullen worden, maar in de zeven dagen waarin Paterson zich afspeelt, accepteren zij hun verschillen en genieten ze van elkaar.

Met Paterson brengt Jarmusch een ode aan een levensstijl die gaat om wat werkelijk van waarde is in een leven. De film schuurt aan tegen de wijsheid van de Chinese filosoof Xiang Xiu (227-272), dat geluk zit in aandacht voor kleine dingen en ongeluk in het verwaarlozen ervan.

Dat klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar met Paterson levert het een overtuigende hommage op aan een van eerzucht en ijdelheid gespeende manier van leven, die niet draait om 'worden' maar om 'zijn'. Dat Paterson soms wel erg voortkabbelt, is voor de kijker alvast een nuttige zenoefening.

Paterson

Regie Jim Jarmusch
Met Adam Driver, Golshifteh Farahani
Te zien in Bioscoop, Bios City

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden