'Patatverbod rond scholen'

De PvdA wil tot twee uur 's middags een patatverbod rond middelbare scholen in Amsterdam. De fractie stelt voor om convenanten te sluiten met ondernemers die vette happen aan leerlingen verkopen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het idee komt uit de koker van PvdA-raadslid Maarten Poorter, die onlangs stomverbaasd was toen hij, nota bene op de Dag van de Gezonde Schoolkantine, leerlingen van het Comenius Lyceum met broodjes döner kebab en Turkse pizza's in de kantine zag. Die hadden ze bij de snackzaak gehaald. 'Het was half elf, de kleine pauze. De kantine-uitbater zat met zijn handen in zijn haar, want hij mag geen gefrituurde waren verkopen.'

Deze calorierijke uitstapjes zijn niet alleen slecht voor de gezondheid van de kinderen, ook zorgt het ervoor, zegt Poorter, dat goedwillende schoolkantines in financiële problemen komen.

Volgens Poorter - die om het goede voorbeeld te geven ook aan het lijnen is geslagen en inmiddels 8,5 kilo is afgevallen - is het heel goed mogelijk om afspraken met ondernemers te maken. 'Daardoor is het tijdens Koninginnedag ook gelukt om de alcoholverkoop door supermarkten te beperken.'

In ruil voor het meewerken aan zo'n convenant zou de snackbar ook een tegenprestatie mogen krijgen, vindt Poorter, bijvoorbeeld gratis advertentieruimte in folders van het stadsdeel.

In welke straal het verbod moet gelden? 'Dat is moeilijk te zeggen. Bij een school als het Barlaeus Gymnasium zit natuurlijk zo veel in de buurt. Ik zou zeggen: alle snackbars die op loopafstand liggen in het tijdsbestek van een kleine pauze.' (Malika Sevil)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden