Recensie

Patatje choco: 'De patat is meteen te weeïg'

Bij de Frietboutique in Zuid is tijdelijk een patatje choco verkrijgbaar. Maar hoe smaakt dat eigenlijk? Volgens Kees van Unen precies zoals het klinkt. 'De patat meteen weeïg en zoet, de chocolade verdwaald.'

Kees van Unen
Om kort te gaan: chapeau voor de drang tot innoveren Beeld -
Om kort te gaan: chapeau voor de drang tot innoverenBeeld -

Terugkijkend op de geschiedenis van de mens kun je concluderen dat de vooruitgang van onze soort zat in momenten van durf.

Denken in mogelijkheden bracht ons waar we zijn. Lef, fantasie - wat kan, dat kan, maar misschien kan er nog wel meer. Leve de innovatie dus, want innoveerden we niet, dan kwamen we nergens.

Te koortsachtig
Maar het kan te gek. Te koortsachtig zoekend, wars van ratio. En daar moeten we een streep trekken. 'Een ja, een nee, een rechte lijn' schreef Nietschze.

Laten we hem hier trekken. Precies hier, bij de nieuwste schreeuw om aandacht van de Frietboutique: het patatje choco.

Het is niet de eerste keer dat de vermaarde patatbakkers uit Oud-Zuid een noviteit de wereld in slingeren. Ze doen het geregeld en vaak nog aardig ook.

Het patatje boerenkool kwam leuk uit de verf bijvoorbeeld, en voor die vernieuwende begeleiding van hun (uitstekende) friet zoeken ze altijd mensen met kennis van zaken. Het levert steevast de nodige reuring op, die verzinsels, en zodoende ongetwijfeld klandizie.

Delicater
Maar nu vliegen ze uit de bocht. ­Patat met chocolade, dat smaakt zoals het klinkt. Friet, geserveerd in een kartonnen bakje, met gesmolten melkchocolade er overheen gedrapeerd. De patat meteen weeïg en zoet, de chocolade verdwaald.

En toch, het hád misschien gekund. Als het delicater was gedaan, met meer respect voor beide producten. Iets met donkerdere chocolade wellicht, en sinaasappelschil.

En waarom moest het er meteen overheen als ware het een zoete kapsalon? Een apart bakje voor de chocolade had de drempel nog wat verlaagd. Nu is het misselijkmakend.

Om kort te gaan: chapeau voor de drang tot innoveren. En dan meteen met een onderhandse worp in de vuilnisbak, deze volstrekt mislukte innovatie.

Patatje choco

Waar Frietboutique (Johannes Verhulststraat 107)
Prijs €4

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden