Pastor uit de Pijp mag niet meevaren met Canal Parade

Bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam heeft pastor Pierre Valkering van de Vredeskerk in de Pijp verboden om zaterdag mee te varen met de botenparade van de EuroPride. 'Een gemiste kans.'

David van Unen
Boven de entree van de Vredeskerk is een afbeelding gehangen van de ontmoeting tussen Valkering en de Paus Beeld LPK
Boven de entree van de Vredeskerk is een afbeelding gehangen van de ontmoeting tussen Valkering en de PausBeeld LPK

Valkering zou aan boord gaan van de World Religion Boat, een 'vrolijk interreligieus samenzijn' met aanhangers van religies als de islam, het jodendom, het boeddhisme, hindoeïsme en het christendom.

De pastor was uitgenodigd aan boord te stappen na een ontmoeting die hij op 22 juni in Rome had met paus Franciscus.

Valkering overhandigde de paus daar de Italiaanse vertaling van het boek Dag Jongen van Licht, een bundeling van toespraken die pater Jan van Kilsdonk hield op de begrafenissen van aan aids overleden homomannen.

"Deze mensen gaan me ter harte," had de paus bij de ontvangst gezegd. "Zij hebben mijn aandacht. Ik draag hen in mijn hart." De paus vroeg Valkering de boodschap over te brengen en hen om wie het gaat te groeten.

Hulpbisschop
Bij terugkomst in Amsterdam vond Valkering een uitnodiging voor de botenparade van zaterdag. "Het leek me een mooie aanleiding om gestalte te geven aan wat de paus me had gevraagd en heb er dus positief op gereageerd," aldus Valkering.

Hij vervolgt: "Ik stuitte op een interview met hulpbisschop Jan Hendriks uit 2014 op Radio 1. Hij zei daarin een aantal dingen die me de indruk gaven dat er mogelijk ook ruimte was voor hem om mee te varen. Hendriks hield die suggestie per e-mail af. Bovendien gaf hij aan dat ik het misschien beter ook niet kon doen."

Uiteindelijk werd de Amsterdamse pastor via de kanselier van bisschop Jos Punt te kennen gegeven dat hij geen toestemming zou krijgen mee te varen tijdens de Canal Parade.

Geen moeite
Spijtig, vindt hij zelf. "De Roomse kerk schittert nu door afwezigheid." Argumenten van Valkering waarom het wel een goede zaak zou zijn mochten niet baten. "Vanwege het erotische aspect van de parade vond men dit niet de juiste plek om aan te geven waar de kerk staat."

Hoewel hij begrip zegt te hebben voor de afweging, heeft Valkering zelf geen moeite met dat aspect. "Er gebeurt natuurlijk van alles tijdens dat evenement, maar iedere deelnemer aan de optocht draagt alleen verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen bijdrage. De World Religion Boat leek me daarbij tussen dat alles heel prima en sereen. Zeker de boodschap 'coexist', die aan weerszijden van de boot wordt gegeven, lijkt me er een die we als kerk zouden moeten steunen."

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Het bisdom geeft aan later op vrijdagmiddag met een reactie te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden