Passagiers opgepakt om verzet tegen uitzetting vluchteling

Drie passagiers van een KLM-vlucht naar Nairobi zijn zaterdag op Schiphol opgepakt toen ze zich verzetten tegen de uitzetting van de uitgeprocedeerde vluchteling Ezzedine Mehimmid (25).

Het Parool
Ezzedine Mehimmid Beeld -
Ezzedine MehimmidBeeld -

Dat gebeurde vlak voor vertek van het vliegtuig.

Mehimmid moest van Nederland terug naar Sudan, maar volgens de Amsterdamse vluchtelingengroep We Are Here zou hij bij aankomst in Sudan worden vastgezet en gemarteld. Om de uitzetting te voorkomen, ging een aantal mensen in het vliegtuig staan, zodat de vlucht niet kon vertrekken.

De Koninklijke Marechaussee heeft daarop ingegrepen en arresteerde drie mensen. Volgens een ooggetuige ging dat nogal hardhandig. "Ik schrok van de hoeveelheid geweld," vertelt passagier Joost Fontein aan NH Nieuws. "De laatste arrestant, een jonge vrouw, werd zelfs in een hoofdklem genomen en door agenten naar buiten gesleept."

Volgens een woordvoerder van de marechaussee wilden de drie passagiers niet luisteren en werden ze daarom uit het vliegtuig gehaald. Daarbij werd 'gepast geweld' gebruikt.

Oproep Facebook
We Are Here kwam eerder op sociale media al in verzet tegen de uitzetting van Ezzedine Mehimmid. In een laatste poging zijn uitzetting te stoppen, deelde de groep een bericht op Facebook. Daarin vroegen ze luchtvaartmaatschappijen KLM en Kenya Airways een stokje te steken voor de uitzetting.

De uit de Soedanese stad Darfur afkomstige Mehimmid verbleef al jaren zonder documenten in Nederland en leefde her en der in Amsterdam samen met de groep We Are Here. Zijn asielaanvraag werd door de IND geweigerd omdat werd getwijfeld aan zijn verklaring. Sinds zeven maanden zat hij in vreemdelingendetentie.

Videobeelden
Sommige passagiers maakten videobeelden van de actie op Schiphol, maar die moesten volgens Fontein worden verwijderd. "Toen ze zagen dat ik alles filmde, werd nogal dwingend duidelijk gemaakt dat ik kon kiezen: alles verwijderen of ook het vliegtuig uit en in de boeien." Uiteindelijk besloot hij zijn beelden te verwijderen.

Volgens de marechaussee gaf het personeel van KLM aan dat er volgens de huisregels niet gefilmd mag worden in het vliegtuig. De passagiers zouden de beelden vervolgens vrijwillig hebben verwijderd. "Dat is niet onder dreiging gebeurd."

De vlucht naar Nairobi vertrok uiteindelijk een half uur later dan gepland. Mehimmid is vervolgens via Nairobi naar Sudan gebracht. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat er sindsdien niets meer van hem vernomen is.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden