Update

Passageverdachte Sjaak B. is koelbloedig door zijn hoofd geschoten

Voor de derde keer in vijf weken is een bekende uit de Amsterdamse onderwereld neergeschoten in het buitenland. Zaterdag is wapenhandelaar Sjaak B. (44) door zijn hoofd geschoten in Panama-Stad.

De politie in Panama verspreidde een filmpje waarop de moordpoging te zien is. Sjaak B. zakt opzij na te zijn beschoten. Beeld Politie Panama
De politie in Panama verspreidde een filmpje waarop de moordpoging te zien is. Sjaak B. zakt opzij na te zijn beschoten.Beeld Politie Panama

Jacob 'Sjaak' B. (19 september 1970) is in ruim een maand de tweede verdachte in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage die is neergeschoten. De dag voor kerst was zijn medeverdachte Ali Akgün geliquideerd in Istanboel. De 27-jarige Khalid Jaafar uit De Pijp werd vervolgens op 27 december vermoord in Panama-Stad. Mogelijk was Sjaak B. daar vanwege de nasleep van die liquidatie.

Sjaak B. zat zaterdagmiddag in een restaurant toen een man van achteren op hem toeliep en hem door het hoofd schoot. Vanmorgen leefde hij nog, maar was zijn toestand kritiek.

Op camerabeelden die de Panamese politie verspreidde, is te zien dat een man B., die met een ander aan een tafeltje zit, van achteren nadert, heel rustig zijn wapen op B.'s hoofd richt en schiet. De schutter blijft met getrokken wapen staan tot B. van zijn stoel valt. Vervolgens zou de dader achter op een motor zijn gevlucht.

Sjaak B. kreeg in januari 2013 van de rechtbank drieënhalf jaar cel voor wapenbezit en wapenhandel, maar hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidaties van vastgoedman en hasjhandelaar Kees Houtman (2 november 2005) en criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (20 april 2006).

'Bezeten' van zwaar wapentuig
Volgens justitie had hij de Glock geleverd waarmee Houtman was doodgeschoten en een pistool dat gebruikt was bij de eerste, mislukte, pogingen Van der Bijl te liquideren. Justitie had vijftien jaar cel geëist, ook voor deelname aan een criminele organisatie. De aanklagers stelden in hun requisitoir dat B. 'bezeten' leek van zwaar wapentuig en daarin volop handelde.

In een kist met vuurwapens, handgranaten en een mes die in 2003 was gevonden in de villa in Vinkeveen die actrice Katja Schuurman per ongeluk aan criminelen had verhuurd, lag een bivakmuts waarop het dna van B. zat, zij het vermengd met andermans celmateriaal. In zijn huis waren 'prijslijstjes' gevonden die sterk leken op de lijstjes die bij andere criminelen waren gevonden.

De in Amsterdam geboren B. groeide op in Badhoevedorp, waar zijn vader in tweedehands auto's handelde - een handel waarmee ook B. zich naar eigen zeggen bemoeide. Al vanaf eind jaren tachtig werd hij door de hoofdstedelijke recherche gezien als wapenhandelaar.

Pistool leeggeschoten in café
Hij was midden twintig toen hij acht jaar celstraf kreeg omdat hij zijn pistool had leeggeschoten in een lokaal café, waarbij hij één klant had gedood en een ander had verwond. In februari 2007 werd hij gepakt met een pistool zonder loop. Dat B. een wapenfanaat was, ontkende hij niet. Dat hij medeverantwoordelijk was voor de forse partij wapens in de Vinkeveense villa weersprak hij, maar de rechtbank veroordeelde hem daarvoor niettemin.

B. was op vrije voeten sinds de rechtbank in oktober 2010 zijn voorarrest had opgeheven. Het hoger beroep dat zich momenteel voortsleept, mocht hij in vrijheid afwachten.

Het is onduidelijk wat de reden kan zijn geweest waarom B. in Panama is neergeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden