Plus

Pasgeboren baby in ziekenhuis Amstelveen met corona: ‘We zijn echt doodsbang’

Een zes weken oude baby is woensdag met corona opgenomen in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Het kind is daarmee een van de jongste patiënten van Nederland. 

Baby Tyler. Beeld Leroy van der Terp
Baby Tyler.Beeld Leroy van der Terp

Vader Leroy van der Terp (29) is de wanhoop nabij. “Mijn vrouw en ik hebben na de diagnose een kwartier lang staan huilen. We zijn doodsbang voor wat er komen gaat.”

Het begon van de week nog redelijk onschuldig. “Onze Tyler was eigenlijk kerngezond, totdat hij opeens niet meer wilde eten. Er ging geen druppel melk meer bij hem naar binnen. In eerste instantie dachten we aan een koemelkallergie. We zijn toen op advies van anderen overgegaan op een andere voeding, maar ook dat hielp niet.”

De jonge ouders besloten het nog even aan te kijken, tot Tyler woensdagmiddag nog moeilijker begon te eten. “Toen zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: dit klopt niet. Dit zit fout. De huisarts vermoedde een luchtweginfectie, omdat Tyler ook moeite had met ademhalen. Om alle scenario’s uit te sluiten, is besloten hem op het coronavirus te laten testen. “Ik ging daar eerlijk gezegd niet van uit. Tyler had geen koorts en hoestte niet, wat toch wel de belangrijkste symptomen van het virus zijn.”

Ziekenhuis

Als donderslag bij heldere hemel bleek de test toch positief. “Dan zakt echt de wereld onder je voeten vandaan,” stamelt Leroy. “Mijn vrouw en ik hebben wel een kwartier staan janken. Je weet gewoon niet wat je overkomt. Wat er gaat gebeuren. Of je kind er weer helemaal bovenop komt. We staan met de rug tegen de muur. Het is verschrikkelijk. Echt verschrikkelijk.”

De jonge Tyler zou volgens de doktoren niet in levensgevaar verkeren, maar moet uit voorzorg wel in het ziekenhuis blijven. Als alles goed gaat, mag hij binnen een paar dagen alweer naar huis. “Maar donderdagavond kreeg ik een telefoontje van mijn vrouw dat zijn gezondheid achteruit gaat. Tyler heeft nog meer moeite met zijn ademhaling en dat hoor je ook. Dan breekt je hart als vader echt. Het liefst wil ik hem morgen weer mee naar huis nemen, maar wat als er dan iets gebeurt? Ben ik er dan wel op tijd bij?”

Onverdraaglijk

Leroy blijft thuis om voor zijn andere zoontje Ryan (2) te zorgen. Hij vindt het onverdraaglijk dat hij zijn pasgeboren zoon en vrouw nu niet fysiek kan steunen. “We hebben al hele moeilijke maanden achter de rug, en dan komt dit er ook nog bij. We krijgen gelukkig heel veel steun van familie en vrienden. Al die berichten op Facebook doen ons goed, maar eisen wel emotioneel hun tol. Het gaat toch om je kind dat in het ziekenhuis ligt. Dat besef daalt dan pas echt in.”

De ouders tasten in het duister over hoe hun kindje besmet is geraakt met het virus. “Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar als vrachtwagenchauffeur kom ik op veel plekken in Nederland. Misschien dat ik aan een vieze koffiemok heb gezeten of dat ik via een besmette deurklink het virus heb opgelopen. Je weet het niet, en dat maakt dit virus zo beangstigend. Zo onvoorspelbaar.”

Vanuit die gedachtegang wil Leroy andere jonge ouders waarschuwen. “Denk alsjeblieft niet al te makkelijk dat jouw kind het niet kan krijgen, ook al behoed je hem voor de buitenwereld. Iedereen kan besmet raken. Ook wij dachten ‘ach, dat overkomt ons niet’, maar moet je nou eens kijken! Wat belangrijk is, is dat je er eerlijk en zo open mogelijk over bent. Dat is de reden waarom wij ons verhaal willen vertellen. Wees zo transparant en duidelijk mogelijk over een mogelijke besmetting. Alleen dan kunnen we dit virus onder controle krijgen.”

Besmette kinderen

De baby van Leroy is overigens geen uitzondering. Hoewel in Nederland alleen mensen vanaf vijftig jaar overleden aan corona zijn er ook kinderen flink ziek geworden. In de leeftijd van 0 tot 4 jaar zijn vorige week 18 kinderen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Tot nu toe zijn er dus baby’s besmet geraakt, maar zover bekend is in Nederland geen enkele pasgeborene overleden aan de gevolgen van het longvirus. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden