Pas weer uitkering als straf erop zit

Hugo Logtenberg
Van der Laan noemt de zogenoemde 'één overheidsgedachte' in een brief aan de gemeenteraad interessant en innovatief. Foto ANP Beeld
Van der Laan noemt de zogenoemde 'één overheidsgedachte' in een brief aan de gemeenteraad interessant en innovatief. Foto ANP

Veroordeelden die hun straf nog niet (volledig) hebben uitgezeten of nog een boete hebben openstaan, komen niet langer in aanmerking voor een uitkering van de gemeente.

Dat is mogelijk op basis van nieuwe wetgeving waarbij pas weer steun van de overheid komt na vervulling van de straf of betaling van de boete.
Op de mogelijkheid om veroordeelden ook (verlenging van) paspoorten en rijbewijzen te onthouden, studeert de gemeente nog. Hetzelfde geldt voor het kunnen aanhouden en overdragen aan de politie van 'gesignaleerden' als ze zich melden bij een gemeentebalie met een verzoek aan de overheid.

Met de maatregel gaat een lang gekoesterde wens van de politie in vervulling. Hoofdcommissaris Bernard Welten pleit al jaren voor het kunnen aanpakken van onherroepelijk veroordeelden, maar vond destijds bij burgemeester Job Cohen geen gehoor. Diens opvolger Eberhard van der Laan en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn daarentegen enthousiast.

Van der Laan noemt de zogenoemde 'één overheidsgedachte' in een brief aan de gemeenteraad interessant en innovatief. 'Het stopzetten van belangrijke diensten zoals uitkeringen, paspoorten en rijbewijzen is voor gesignaleerden zeer voelbaar en geeft een duidelijk signaal af dat mensen die nog een plicht hebben jegens de overheid, geen diensten ontvangen van diezelfde overheid.'

In de afgelopen maanden hebben samenwerkenden overheidsinstanties (politie, OM, de Dienst Werk en Inkomen, Dienst Persoonsgegevens) informatie verzameld over naar schatting duizend gesignaleerden in de regio. In de afgelopen vijf jaar deden slechts tien van hen een beroep op de gemeente: zes keer voor een uitkering, vier keer voor een paspoort of identiteitskaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden