Update

Pas volgende week mogen eerste bewoners asbestwoningen Utrecht terug

De bewoners uit de Utrechtse wijk kanaleneiland, die afgelopen week plotsklaps hun woningen moesten verlaten wegens asbest, kunnen op zijn vroegst pas volgende week terug.

Luchtopname van Kanaleneiland. Beeld ANP
Luchtopname van Kanaleneiland.Beeld ANP

Dat is vanmiddag door de locoburgemeester van Utrecht, Gilbert Isabella, op een persconferentie bekendgemaakt.

Volgens Isabella zijn pas in het weekeinde analyses van genomen asbestmonsters in woningen klaar. Daarna moet nog een plan van aanpak worden goedgekeurd door de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie). De eerste huizen en portieken zullen daarom pas volgende week weer schoon en beschikbaar zijn.

Afgelopen zondag kregen bewoners van 144 huizen in Kanaleneiland te horen dat er tijdens renovatiewerkzaamheden asbest was aangetroffen en vrijgekomen. Zij werden gesommeerd hun woningen te verlaten, wegens het gevaar van asbestbesmetting. Hoewel de autoriteiten benadrukten dat de kans op besmetting in de woningen zeer klein was, werd wegens de volkskgezondheid besloten dat de bewoners tijdelijk elders ondergebracht moesten worden. Inademen van asbest kan kanker veroorzaken.

Kleefmonsters
Besloten is om in alle 144 huurwoningen van woningcorporatie Mitros 36 kleefmonsters en 2 luchtmonsters te nemen. Daar zijn specialisten al mee begonnen. De uitslagen van al die monsters worden tegen het weekeinde verwacht, waarna een analyse moet plaatshebben.
'Pas na het weekeinde kan met zekerheid worden gezegd welke woningen en portieken schoon zijn of waar de schoonmaak klaar is.

Het gaat allemaal aanzienlijk langer duren dan gedacht', zo verontschuldigde de locoburgemeester zich. Volgens Isabella is voor uitbreiding van de bemonstering gekozen om elk risico uit te sluiten.
Woningcorporatie Mitros heeft volgens directievoorzitter Rob Rötscheid zo veel mogelijk laboratoria ingeschakeld om monsters uit de woningen te onderzoeken. De eerste resultaten waren woensdag binnen, maar de analyse van wat er nu precies aan de hand is kost volgens hem tijd.

Advies
De gemeente Utrecht heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies gevraagd over een eventueel gezondheidsonderzoek voor de bewoners die hun huis moesten verlaten wegens mogelijke asbestbesmetting. De gemeente wil helemaal zeker weten dat zo'n onderzoek op dit moment niet nodig en niet zinvol is, zei locoburgemeester Gilbert Isabella woensdag.

Adviseurs van onder andere de GG en GD hebben de afgelopen dagen steeds beklemtoond dat een gezondheidsonderzoek nutteloos is. Het risico op gezondheidsschade door ingeademde asbestvezels is volgens hen minimaal. Bovendien openbaart een aan asbest gerelateerde ziekte zich pas 10 tot wel 50 jaar na de besmetting.

Maar onder de geëvacueerde bewoners blijft de onrust groot. 'We willen alles doen om hen zo veel mogelijk te helpen en daarom is het RIVM ook om advies gevraagd', aldus Isabella. De bestuurder verwacht donderdag antwoord te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden