Zandvoort juni 2019.

PlusUitleg

Pas op met zwemmen, die koele zee kan gevaarlijk zijn

Zandvoort juni 2019.Beeld Renate Beense

De zee kan levensgevaarlijk zijn. Drie zwemmers kwamen zondag bij Den Haag om. Vorig jaar zorgde het warme zomerweer voor meer verdrinkingsdoden. Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade Neder­land geeft tips voor veilig zwemmen in de zee.

Let op obstakels in het water

IJmuiden, Katwijk en Scheveningen hebben een pier. De stroming eromheen is verraderlijk. Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade waarschuwt: blijf uit de buurt van obstakels. “De stroming eromheen is rond een pier, dam of strekdam anders. Daaromheen kan een draaikolkje ontstaan, waar je moeilijk uitkomt.” Dat geldt ook voor leden van de reddingsbrigade, die hier niet zomaar in het water kunnen springen om iemand te redden. Zij moeten manoeuvreren met een waterscooter of boot.

Hoe waait de wind?

Bijna niemand stapt het strand op en kijkt vanuit welke richting de wind waait. Toch is het handig om te peilen hoe de vlag er letterlijk bijhangt. Is er een oostenwind, dan wappert die richting zee, precies de plek waar een argeloze zwemmer die in een band ronddobbert, in rap tempo naartoe kan drijven. “Drijvende objecten kunnen snel de zee worden opgeblazen.” Dat geldt ook voor kinderen met zwembandjes om.

Glad water is verraderlijk

U kent ze wel, van die plekken waar het water relatief rustiger lijkt. Dat is het geval in een mui, een onderbreking of geul in een zandbank die loodrecht op het strand staat. Zo’n stuk water kan enkele meters tot tientallen meters breed zijn. Het water lijkt te kabbelen, maar schijn bedriegt. Juist hier is de stroming sterk en kan een zwemmer worden meegevoerd naar zee. Dat gaat snel en zorgt vaak voor grote paniek.

Koud líjkt lekker

Nu de thermometer over de 30 graden gaan aangeven, is een duik in ­water een verleidelijk vooruitzicht. Maar de Neder­landse kust is geen Zuid-Frankrijk, ook al doen de temperaturen dat wel vermoeden. Het water warmt minder snel op dan het strand. Wie dieper het water ingaat, kan al snel in veel kouder water terecht­komen. “Verder de zee in kan de watertemperatuur snel veel lager worden, daar kunnen spieren slechter tegen.” Het gevolg: kramp, waardoor zwemmen niet goed meer gaat. Het is aan te raden niet te ver het water in te gaan. “Ook langs de kust kunnen flinke afstanden worden afgelegd.”

Raak niet in paniek en zwem met z’n tweeën

De reddingsbrigade raadt aan samen te zwemmen, zodat er iemand is om alarm te slaan of te helpen. Gaat het mis, raak dan niet in paniek. Het is het beste eerst op de rug te gaan drijven. Vanuit die positie kan worden rondgekeken en een volgende stap worden bedacht, zonder dat de vermoeidheid (nog verder) toeslaat. Sla alarm met het internationale gebaar om hulp: armen wijd uit elkaar, dan naar elkaar toe tot ze elkaar kruisen, dan weer terug. Tip van de reddingsbrigade om zoekgeraakte kinderen snel bij hun ouders te kunnen terugbrengen: doe kinderen polsbandjes om met een 06-nummer.

Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden