Plus

'Pas ontdekt lied Hazes moet een hit worden, dat verdient 'ie'

Op De Schoorsteen Staat Een Foto. Dat is de titel van een pas ontdekte song uit 1980 van volkszanger André Hazes, die donderdag 65 zou zijn geworden. "Dit moet een nummer 1-hit worden."

André zou donderdag 65 jaar zijn geworden. Beeld anp
André zou donderdag 65 jaar zijn geworden.Beeld anp

Het is een klein wonder dat de opname is opgedoken, zegt arrangeur en toetsenist John van de Ven (69). Het nummer Op De Schoorsteen Staat Een Foto moest wel ergens zijn, hij had immers in 1980 zelf het arrangement gemaakt en de toetsenpartij ingespeeld.

Maar toen na de dood van André Hazes een cd zou verschijnen met ál het onuitgebrachte materiaal uit het archief, bleek die ene song onvindbaar. "Ongelooflijk zonde vond ik dat toen," zegt Van de Ven. "Ik dacht altijd dat het een van Andrés grootste hits zou worden."

Onvindbaar
Dat werd het niet. Want hoe platenbazen, studiomedewerkers en technici ook zochten, de song over het glanzende fotolijstje met daarin de foto van zijn geliefde moeder bleef onvindbaar.

Tot nu. Want bij de verhuizing rond het opgaan van Hazes' platenmaatschappij EMI in Universal kwam uit een omgekeerde bureaulade een licht beduimeld cd'tje.

En daar stond het op: het lied dat op het laatste moment werd geschrapt van het album 'n Vriend en vervolgens in het niets leek te zijn opgelost.

De originele geluidsbanden staan nog steeds als vermist geregistreerd, maar de kwaliteit van het provisorisch opgenomen schijfje bleek toereikend om het nummer alsnog te laten verschijnen.

Als hommage aan de in 2004 overleden volkszanger, die donderdag zijn 65ste verjaardag zou hebben gevierd, brengt hiphoplabel Top Notch Op De Schoorsteen Staat Een Foto over enkele weken alsnog uit op single.

null Beeld anp
Beeld anp

Rauwer
Maar waarom verdween het nummer in een bureaulade? Van de Ven breekt er zich 36 jaar later nog steeds het hoofd over. "Het waren de eerste liedjes die we maakten voor André's nieuwe platenfirma EMI."

"Zijn vorige maatschappij zag hem als kroegzanger, maar de nieuwe producer Tim Griek (die bijna alle Hazes-hits zou produceren en in 1988 bij een auto-ongeluk om het leven kwam, red.) zou hem een nieuwe sound geven. Het moest rauwer en steviger. Geen accordeon meer, maar echte gitaren."

Uiteindelijk paste Op De Schoorsteen Staat Een Foto toch niet helemaal bij de nieuwe sound, vermoedt de arrangeur van toen. Het nummer is meer in de stijl van De Vlieger (1977) en Eenzame Kerst (1976). Hazes schreef het lied samen met zijn neef Tony Le Roy.

"André kwam naar me toe met een cassettebandje met de demo erop, een uitgeklede versie van de song," herinnert Van de Ven zich. "Ik moest er de Hazessaus bij bedenken."

Geboortedag

André Hazes overleed op 23 september 2004. Donderdag zou hij 65 zijn geworden. Amsterdam staat uitgebreid stil bij die verjaardag. Vier kerken spelen ‘s middags Bloed, Zweet en Tranen op hun carillons. ‘s Avonds is er in Paradiso een Hazes-avond.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de Ven, die na de dood van Tim Griek samen met Jacques Verburgt de productionele leiding overnam, herinnert zich het inzingen van Op De Schoorsteen Staat Een Foto niet exact. Maar de aanpak van een studio-opname verliep eigenlijk altijd hetzelfde, zegt hij.

Nerveus
"André was altijd nerveus als hij achter de microfoon werd verwacht. Daarom maakten we het in de studio eerst gezellig. Een biertje erbij, moppen vertellen, de sfeer moest ontspannen zijn. Als na anderhalf of twee uur de moppen voor de tweede keer langskwamen, was het tijd om te zingen."

Maar dan, zo zegt de arrangeur, 'zong André altijd de vouwen uit mijn broek'. "Hij deed het zoals hij vond dat het moest. Je kon hem nauwelijks sturen vanachter de mengtafel. Ik weet nog dat we na de dood van Tim Griek het nummer Bedankt mijn vriend opnamen. André had het voor Tim geschreven, was emotioneel en zei: 'Ik zing het één keer. Meer niet.' En dat deed hij. Na de laatste noot was het een half uur stil in de studio."

null Beeld anp
Beeld anp

Van de Ven verwacht dat de hernieuwde kennismaking met Hazes' kunnen de komende weken een soortgelijk effect op Nederland heeft. Vanaf morgen is Op De Schoorsteen Staat Een Foto op de radio en de website van deze krant te horen. "Het moet een nummer 1-hit worden," vindt hij. "Dat verdient André."

Geheim
Tot donderdag gold rondom het herontdekte Hazesnummer Op de Schoorsteen Staat Een Foto strikte geheimhoudingsplicht. Luisteren naar de song kon alleen op het kantoor van de platenmaatschappij. Onder begeleiding. Maar toen klonk er ook vintage Hazes: een smartelijke ballade over het lijstje op de schoorsteenmantel met een foto van zijn geadoreerde moeder.

Zoals het een Hazes-smartlap betaamt, is de tekst uit het leven gegrepen: Hazes had een verstoorde verhouding met zijn vader, maar zijn moeder stond op een voetstuk. Vocaal is Hazes ouderwets in vorm. Krachtige uithalen die tonen hoezeer hij zich vereenzelvigde met zijn teksten.

Cover
De smartlap, in 1985 nog gecoverd door het nooit doorgebroken Paloma Trio, past wat dat betreft naadloos in het oeuvre van Hazes.

Muzikaal is dat anders. Het zachte, tokkelende gitaarspel geeft het lied iets voorzichtig mediterraans. Instrumentatie die in weinig Hazesmateriaal is gebruikt. Het maakt Op De Schoorsteen Staat Een Foto vertrouwd en uniek tegelijk.

Nu is de vraag: hoe klinkt het nieuwe nummer van André Hazes? Dat is donderdagavond te horen bij RTL Late Night. Tot die tijd moeten we het doen met de cover van Paloma Trio:

Op De Schoorsteen Staat Een Foto

Op de schoorsteen staat een foto
Bruin gekleurd en al zeer oud
Maar de lijst die daaromheen zit
Die is echt van zuiver goud Ik zou het nooit meer willen missen
Want de vrouw die naar me lacht Is m'n moeder als jong meisje
Zij was mooi in al haar pracht

(refrein) Als een meisje moeder wordt
Moet ze zoveel laten staan
Dan is het met haar jeugd
En met haar vrijheid snel gedaan
Want ze zorgt dan voor jou
Tot de dag waarop je gaat
Zorg daarom dat ze later
Niet alleen in 't leven staat

Er is niemand op de aarde
Die zo achter me staat
Wat zal ik jou straks missen
Als je mij voorgoed verlaat
Met je zilvergrijze haren
En je ogen nog zo blauw
Moet ik jou toch bekennen
Je bent zo'n lieve vrouw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden