Pas moet taxichaos indammen

De gemeente krijgt eindelijk extra bevoegdheden om de taximarkt in het gareel te krijgen. Foto Klaas Fopma Beeld
De gemeente krijgt eindelijk extra bevoegdheden om de taximarkt in het gareel te krijgen. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Vanaf begin 2012 kan de gemeente eindelijk zelf slechte taxichauffeurs aanpakken. Chauffeurs die ritjes weigeren, klanten oplichten of de afspraken aan hun laars lappen, lopen dan het risico dat ze hun Amsterdamse taxipas kwijt raken.

Dat staat in de plannen voor de taximarkt die het stadsbestuur vandaag heeft gepresenteerd. Nu kan alleen het rijk taxipassen van slechte chauffeurs intrekken, maar zodra de Tweede en de Eerste Kamer de nieuwe taxiwet hebben goedgekeurd, krijgt de gemeente eindelijk extra bevoegdheden om de taximarkt in het gareel te krijgen.

Kernpunt van die taxiwet is dat chauffeurs worden verplicht zich te organiseren in zogenaamde 'toegestane taxiorganisaties (tto's). Als individuele chauffeurs zich misdragen, wordt de tto daarop aangesproken, en loopt de hele groep het risico dat de vergunning wordt ingetrokken. De verwachting is dat chauffeurs elkaar daardoor zullen gaan corrigeren.

Daarnaast controleren ook de politie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de gemeente of chauffeurs zich aan de regels houden. Daarbij wordt een puntensysteem gebruikt: als chauffeurs de regels overtreden, worden er punten afgetrokken, en kan de chauffeur, of zelfs de hele tto, zijn vergunning verliezen.

De Amsterdamse tto's moeten bestaan uit minimaal honderd chauffeurs en vijftig auto's, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Alle chauffeurs die in Amsterdam op een taxi willen rijden, moeten een Amsterdamse 'Taxxxipas' hebben. Bij de aanvraag van de pas kan de gemeente besluiten een Bibob-toets uit te voeren, om te controleren of de chauffeur aan alle eisen voldoet. Ook krijgt elke taxi en chauffeur een individueel nummer, dat duidelijk zichtbaar is op de taxi en de taxipas, zodat de anonimiteit van de chauffeurs verdwijnt.

Het duurt nog tot begin 2012 voor de nieuwe regeling van kracht wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten zich deze zomer nog buigen over de wet, en daarna moet ook de gemeenteraad nog instemmen. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden