'Partydrug GHB levensgevaarlijk'

GHB is vaste, pure vorm. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
GHB is vaste, pure vorm. Foto ANP/Lex van Lieshout

DEN HAAG - Het Trimbosinstituut slaat alarm over gebruik van de partydrug GHB. Het aantal serieus verslaafden neemt toe. De risico's om het bewustzijn te verliezen door gebruik van de drug worden volgens het drugskenniscentrum ernstig onderschat. Het kenniscentrum wijst er ook op dat het levensgevaarlijk is om na dagelijks gebruik van GHB ineens te stoppen zonder professionele begeleiding.

Er zijn nu naar schatting enkele honderden verslaafden onder behandeling bij Nederlandse verslavingsinstellingen. Officiële cijfers zijn er niet, maar er zijn wel steeds meer signalen dat deze groep groeit. Een dagelijkse GHB-gebruiker kan zo verslaafd raken dat hij om de paar uur moet gebruiken om trillingen, slapeloosheid of angsten te voorkomen. Als dit enkele maanden voortduurt, ontstaan bij het stoppen heftige ontwenningsverschijnselen. Afkickers krijgen bijvoorbeeld een epileptische aanval of raken in een delirium.

Bij stevig GHB-gebruik raakt iemand buiten bewustzijn en komt dan voor een aantal uren in een comateuze slaap terecht. Velen zien dit als een onschuldige bijwerking. Maar als de gebruiker in de verkeerde houding komt te liggen kan hij stikken in zijn eigen braaksel of per ongeluk zijn tong inslikken.

Onbekend is wat regelmatig 'out' gaan door GHB voor effecten heeft op de hersenen. Het Trimbosinstituut gaat meer wijzen op de gevaren van de drug via internet maar ook door professionals te informeren.

GHB stimuleert seksuele gevoelens en geeft ontspanning. Gebruikers komen in een alcoholachtige roes terecht. Er is legaal aan ingrediënten voor GHB te komen. Op internet staan recepten hoe de drug te maken is. GHB heeft volgens het Trimbosinstituut ten onrechte een onschuldig imago. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden