Update

Partijen zien niets in 'plan B' voor DSB

Het hoofdkantoor van de DSB bank in Wognum. Foto ANP Beeld
Het hoofdkantoor van de DSB bank in Wognum. Foto ANP

AMSTERDAM - Partijen zien niets in het 'plan B' van financieel deskundige Adriaan Dorrepaal voor DSB-bank, waarbij de tegoeden van spaarders deels worden omgezet in aandelen om de bank te redden. Het plan is in de uitvoering te ingewikkeld en brengt bovendien te veel risico's met zich mee voor spaarders.

Dorrepaal stelt voor dat spaarders hun tegoeden omzetten in aandelen, waarbij het gaat om 70 miljoen euro. DSB-eigenaar Dirk Scheringa zou in zijn eentje hetzelfde bedrag moeten opbrengen. De bank zou daarmee beschikken over 140 miljoen extra eigen vermogen.

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO), die opkomt voor mensen die meer dan 100.000 euro aan DSB Bank hadden toevertrouwd of voor de hoge rente van de achtergestelde deposito's gingen, stelt dat de liquiditeit van de bank te weinig zou verbeteren.

VVD-woordvoerder Frans Weekers noemt het plan ''een nogal riskante onderneming.'' Hij wijst erop dat als het erop aankomt, aandeelhouders helemaal achter in de rij komen te staan.

Volgens de vooraanstaande econoom Arnold Heertje kleven er juridisch te veel haken en ogen aan het plan. De beste oplossing voor DSB zou een overname door een sterke Amerikaanse partij zijn. Heertje waarschuwt dat het van ''nationaal belang'' is dat klanten van DSB hun spaargeld niet massaal gaan opnemen zodra zij hiertoe de mogelijkheid krijgen. De bank zou dan onherroepelijk opnieuw in de problemen komen en dat zou ''desastreus'' zijn voor de gehele Nederlandse bankensector.

Ondertussen start Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed maandag een collectieve actie tegen De Nederlandsche Bank (DNB). ''De brief is een eerste aanzet om te komen tot schadevergoeding voor gedupeerden van DSB Bank'', aldus Lakeman zondag. De voorzitter van de stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen een kleine drieduizend gedupeerden. DNB zou tekortgeschoten zijn in haar taak als toezichthouder op de gang van zaken bij DSB sinds de verlening van de bankvergunning voor het bedrijf van Dirk Scheringa in 2005. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden