Plus

Partijen vergeten alleenstaande moeders: al gauw 6 zetels

Ook alleenstaande moeders in de stad willen hun stem laten horen. 'Ik ben ontslagen, en mag in de bijstand niet studeren. Van twee kanten zit ik klem.'

Tessa Thepen
Wat doen de Amsterdamse partijen voor alleenstaande moeders? Beeld Maarten Brante
Wat doen de Amsterdamse partijen voor alleenstaande moeders?Beeld Maarten Brante

Er is een partij voor de ouderen, er is een partij voor de dieren. Er is geen partij voor alleenstaande moeders.

Sterker: geen enkele politieke partij in Amsterdam heeft er een paragraaf aan gewijd in hun programma. En dat terwijl de stad 35.000 alleenstaande moeders telt. Cynisch gezegd: da's al gauw zes zetels.

De vrijwilligersorganisatie Single Supermom hield woensdag een politiek debat in een zaaltje aan de Burgemeester De Vlugtlaan in West over de problematiek van alleenstaande moeders.

Vergeten
Op de gastenlijst: alle partijen, de Partij voor de Dieren, CDA, Bij1 en Denk. Directeur Yoo Ri Brussaard: "Als je voor verandering wilt zorgen, moet je zichtbaar zijn."

Kandidaat-raadslid Imane Nadif (ze staat op de vierde plek) is afgevaardigd namens GroenLinks. "Ik schaam me dood dat mijn partij de groep alleenstaande moeders is vergeten." Het zit haar zó hoog dat ze halverwege het debat belooft een manifest te ondertekenen - dat de moeders overigens nog moeten gaan schrijven.

Voorschoolse opvang
Wat er speelt, in een notendop: een aanzienlijk deel van de eenoudergezinnen leeft onder de armoedegrens en raakt verstrikt in een web van regeltjes over het wel of niet kunnen ontvangen van subsidies en toeslagen.

Daarnaast worstelen moeders met het combineren van werk of studie en de zorg voor hun kinderen. Sommigen worden gedwongen te stoppen met werken. Want als er geen voorschoolse opvang is waar je voor zeven uur terechtkunt, waar laat je de kinderen dan?

Uitkeringen
Veel moeders lijken slecht te weten wanneer ze recht hebben op een uitkering, en onder welke voorwaarden je in de bijstand betaald werk mag doen. Ze voelen zich door de gemeente van het kastje naar de muur gestuurd.

De emoties lopen hoog op: hier en daar vloeit een traan, er wordt geknuffeld. Midden in de zaal roept een vrouw, haast snikkend: "Omdat ik twee euro te veel verdien, heb ik meteen nergens meer recht op!"

De nummer 2 van het CDA, Jacques Klok, is de enige mannelijke politicus (in de zaal zat nog één man, aanwezige journalisten niet meegerekend). Hij wil zich sterk maken voor duidelijker beleid rond uitkeringen. "We moeten zorgen dat de vrouwen die hier recht op hebben, het ook krijgen. Ze hoeven hun handje niet op te houden, het is geen aalmoes."

Klem
PvdA-raadslid Carolien de Heer wil liever per situatie kijken naar wat een moeder nodig heeft en daar de juiste hulp bieden. "Niet iedere alleenstaande moeder zit in de bijstand."

Carola Cloosterman (53), voormalig verpleegkundige: "Ik ben laat moeder geworden en alles wat ik in mijn leven heb opgebouwd, ben ik kwijtgeraakt. Ik mag mijn BIG-registratie niet terughalen van de Dienst Werk en Inkomen en ik mag niet studeren als ik in de bijstand zit. Ik ben nota bene ontslagen omdat ik alleenstaande moeder werd. Van twee kanten zit je dan klem."

Plakkaat
Anja Meulenbelt, lijstduwer van Bij1, ziet het zonnig in: "Ik heb een zoon die nu 55 is in mijn eentje opgevoed, dus het komt allemaal goed." Met haar optimisme krijgt ze het publiek op haar hand. "Anja, ik ga op jou stemmen," roept iemand.

Iedereen barst van de goede bedoelingen, maar veel is afhankelijk van wat in Den Haag wordt besloten. Aan het einde van het debat schrijft elke partij een standpunt over alleenstaande moeders op een plakkaat. Handig voor het verkiezingsprogramma van 2022.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden