Partijen steggelen over uitwerking zorgdeal

De regeringspartijen VVD en PvdA en die van de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben nog geen deal kunnen sluiten met minister Edith Schippers van Volksgezondheid over extra geld om de bezuinigingsmaatregelen te verzachten. De partijen praten vandaag verder over een uitwerking van de afspraken over zorg die de partijen eerder op hoofdlijnen sloten.

redactie
(VLNR) Arie Slob van de ChristenUnie, Alexander Pechtold van D66 en Kees van der Staaij van de SGP bij het ministerie van Financiën, na afloop van het beraad tussen het kabinet, coalitie en de drie bevriende oppositiefracties Beeld anp
(VLNR) Arie Slob van de ChristenUnie, Alexander Pechtold van D66 en Kees van der Staaij van de SGP bij het ministerie van Financiën, na afloop van het beraad tussen het kabinet, coalitie en de drie bevriende oppositiefractiesBeeld anp

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn is er goede voortgang geboekt, maar is er nog geen overeenstemming over de verdeling van het geld en over hoeveel in welk jaar wordt ingezet. Van Rijn hoopt wel op een snel akkoord want hij wil zijn plannen voor de langdurige zorg graag volgende week in een Kamerdebat bespreken. Hij voelt 'een positieve druk' om het snel maar toch zorgvuldig eens te worden.

Ook Kees van der Staaij (SGP) zei na het overleg dat er voortgang is geboekt, maar dat de puzzel pas af is als alle stukjes zijn gelegd. Otwin van Dijk (PvdA) sprak van twee complexe dossiers, doelend op de onderhandelingen met Van Rijn over de langdurige zorg, maar ook op de gesprekken die separaat met Schippers worden gevoerd over de ziekenhuiszorg.

Eerder was duidelijk geworden dat er volgend jaar 360 miljoen beschikbaar is om de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg te verzachten, maar over de verdeling van dat budget is men het nog niet eens.

Naar verluidt willen de VVD en minister Schippers zich nu ook meteen verzekerd weten van steun van de oppositiepartijen ChristenUnie en SGP voor haar plan de zorgverzekeraars meer op prijs en kwaliteit te laten sturen. Verzekerden kunnen dan minder vrij zelf bepalen welke zorg van welke specialiste ze willen.

Steun van de oppositie is nodig om die plannen door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden