Plus

Partijen halen eigen stokpaardjes binnen

De I amsterdamletters gaan weg, de gemeente neemt schulden over van jongeren, er komen genderneutrale toiletten in alle gemeentegebouwen en er komen buurtreferenda; de gemeenteraad stemde donderdag over meer dan 200 voorstellen.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma kreeg afschaffing van 'I amsterdam' door de raad Beeld Tammy van Nerum
GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma kreeg afschaffing van 'I amsterdam' door de raadBeeld Tammy van Nerum

Het is traditie dat raadsleden de behandeling van de gemeentebegroting gebruiken om ideeën in te dienen: ideologische voorstellen, stokpaardjes, ergernissen, plannen die de stad in meer of mindere mate veranderen. Van een aanpak tegen discriminatie, een strategie om massatoerisme in te dammen, tot aan de soep in de raadszaal. Alles kan aan de orde komen.

Een paar voorstellen kwamen al langs in de eerste termijn van het debat, een paar weken geleden. Denk aan het voorstel van GroenLinks om de I amsterdamletters te verwijderen van het Museumplein. Dit heeft veel losgemaakt in de stad, waarbij bewoners ineens hun liefde uitten voor de witte en rode letters.

"De letters zijn een symbool, maar dit is geen symboolpolitiek," zei Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks. "Dit gaat om de toekomst van toerisme in de stad." De letters gaan weg, zo besloot de raad donderdag.

Massatoerisme
Ze kunnen nog terugkeren op andere plekken in de stad, maar dan wel na overleg met de bestuurscommissies. In de strijd tegen massatoerisme nam de raad ook een voorstel aan om vakantieverhuur te verbieden in drie buurten: Haarlemmerbuurt, Kinkerbuurt en de historische binnenstad.

De oppositie probeerde de lastenverhoging voor burgers tegen te houden die het gemeentebestuur in de begroting heeft gezet, de ozb en de afvalstoffenheffing gaan omhoog. Die poging strandde. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hielden vast aan de verhoging en kregen steun van BIJ1.

Voorrangsregel
Ook lukte het Forum voor Democratie en Partij van de Ouderen niet om statushouders hun voorrang te ontnemen op sociale huurwoningen. In een paar andere gemeenten, zoals Castricum, is die voorrang afgeschaft. Alleen VVD steunde dit voorstel. De overige partijen houden vast aan de voorrangsregel, die overigens ook geldt voor andere groepen, zoals gescheiden ouders, voormalige daklozen en ex-prostituees.

GroenLinks en SP stelden voor dat de gemeente schulden overneemt van jongeren, opdat die wat meer tijd en ruimte krijgen hun financiële situatie te verbeteren. De gemeente is dan de nieuwe schuldeiser en biedt de mogelijkheid tot renteloze afbetaling. Het gaat in eerste instantie om een proef. De meerderheid stemde hiermee in.

Koloniaal verleden
Diverse partijen haalden stokpaardjes binnen. Denk zorgt voor buurt­referenda en voor quota bij het personeelsbeleid van de gemeente, om een meer divers ambtenarenapparaat te bewerkstelligen. Bij1 kreeg een voorstel door de raad om in alle gemeentelijke gebouwen genderneutrale toiletten aan te leggen.

Ook komen bordjes met uitleg te hangen onder straatnamen die verwijzen naar het, omstreden, koloniale verleden, met dank aan Bij1 en GroenLinks. ChristenUnie haalde een oefenruimte binnen voor muzikanten in Zuidoost. Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat dieren hun oude dag kunnen doorbrengen op een kinderboerderij, zonder angst voor de slacht. En CDA draaide, met steun van de gehele raad, bezuinigingen terug op stadsreiniging.

De soep die tijdens raadsvergaderingen wordt geserveerd, is gered. D66 trok de motie om de soep af te schaffen op het laatste moment in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden