Partijen doen niet mee aan #metoo-onderzoek

De Tweede Kamer gaat toch niet onderzoeken of er seksuele intimidatie voorkomt onder parlementariërs en hun medewerkers.

Kamervoorzitter Khadija Arib kondigde in februari aan te onderzoeken of ook aan het Binnenhof seksuele intimidatie voorkomt. Beeld anp
Kamervoorzitter Khadija Arib kondigde in februari aan te onderzoeken of ook aan het Binnenhof seksuele intimidatie voorkomt.Beeld anp

Omdat "een groot deel van de fracties'' niet wil meedoen, gaat de Kamer alleen ambtenaren die er werken bevragen of zij ongewenste intimiteiten hebben moeten verduren.

Kamervoorzitter Khadija Arib kondigde in februari aan dat ze in kaart wilde brengen of ook aan het Binnenhof seksuele intimidatie voorkomt. Dat is nodig om misstanden vervolgens te kunnen tegengaan.

Afgeblazen
Maar het onderzoek is afgeblazen, beaamt de Kamer na berichtgeving van NRC. Volgens de krant maakten vooral VVD, PVV en SP bezwaar.

VVD en SP zouden liever zelf navraag doen bij hun fractie en -personeel. Ze voeren volgens NRC aan dat de werknemers niet in dienst zijn van de Kamer, maar van de fractie. De PVV liet in februari al blijken dat zij de aandacht voor seksuele intimidatie, die door de #metoo-beweging een grote vlucht heeft genomen, overtrokken vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden