Partijen boos om vergoeding christelijke homotherapie

De christelijke organisatie Different biedt een therapie aan die homo's helpt hun gevoelens te onderdrukken en beheersen. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht dit te vergoeden. Onzin, vinden VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Redactie
Kamerlid Jeanine Hennis van de VVD. Beeld anp
Kamerlid Jeanine Hennis van de VVD.Beeld anp

Dat meldt de NOS.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert noemt de verplichte vergoeding 'bizar'. 'Dit kan niet. Hier moeten we mee ophouden.' Oppositiepartij GroenLinks zal vandaag tijdens het vragenuurtje aan minister Schippers van Volksgezondheid vragen de therapie uit het basispakket te schrappen.

'Het is een zinloze therapie. Het is heel erg dat mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Het is kwakzalverij,' zegt het GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. 'Zo'n therapie verklaart homo's als ziek en dat kan echt niet. De minister moet zich hier over uitspreken,' zegt het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt het absurd dat de overheid een 'zinloze en stigmatiserende antihomotherapie' betaalt

Volgens artsenorganisatie KNMG kan zo'n 'anti-homoseksualiteitsbehandeling' schadelijk zijn en is er geen enkel bewijs dat het werkt. Zorgverzekeraars gaan extra scherp toezien op zogeheten 'christelijke homotherapie' waarbij homo's en lesbiennes hun seksuele gevoelens leren onderdrukken. Volgens belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het onacceptabel dat een dergelijke behandeling verpakt wordt als een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld een jeugdtrauma, waardoor deze volledig is verzekerd.

Different portretteert op haar website homoseksuele jongeren die 'dankzij' de organisatie weer 'hoop en perspectief' kregen. Zelf zegt de organisatie dat driekwart van zijn cliënten tevreden is over de hulpverlening. Different richt zich op 'hulpverlening om problemen rond seksuele identiteit en relaties'.

Niet alleen orthodoxe-christenen denken dat homoseksualiteit valt te genezen. Ook in het jodendom wordt homo zijn vaak gezien als een ziekte. Onder meer opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft een verklaring ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en kan worden genezen, meldde de Volkskrant vandaag.

Ineke van Gent noemt de methode van Different 'kwakzalverij'. Beeld anp
Ineke van Gent noemt de methode van Different 'kwakzalverij'.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden